Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Creştinii îi sărbătoresc vineri pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil!
06.11.2019, 5:42 am

Creştinii ortodocși îi sărbătoresc vineri, 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. 

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu sunt prăznuiţi doar Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.


În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparaţie cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

Despre Arhanghelul Mihail se ştie că este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar despre Arhanghelul Gavril ştim că este vestitorul Fecioarei Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Tot potrivit tradițiilor populare, uneori toamna este, în aceste zile, neașteptat de caldă, perioadă care se numește Vara Arhanghelilor!

În județul Dâmbovița, numeroase lăcașuri de cult creștin-ortodoxe poartă hramul Arhanghelilor Mihail și Gavriil! În zona Moreni, se află la Iedera, Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și în comuna I.L. Caragiale, una dintre bisericile creștin-ortodoxe poartă acest hram!

A consemnat: Mădălina Zamfir

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE