Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Doi elevi de la Carabella, într-un experiment arheologic despre tehnologia textilelor preistorice
25.02.2021, 6:03 pm

Doi elevi de liceu participă la experimente arheologice legate de tehnologia textilelor preistorice. Este vorba de Ionuț Catangiu și Laurențiu Olteanu, elevi în clasele a XII-a, respectiv a XI-a la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște. Seria de experimente, coordonate de arheolog expert, Ana Ilie, își propune obținerea de fibre textile și produse care să poată fi comparate cu cele descoperite pe șantierul arheologic Geangoești-Hulă, comuna Dragomirești, județul Dâmbovița, unde este în curs de cercetare un sat de perioadă eneolitică, din perioada 4400-4000 î.e.n. „Este un sit complex și foarte bine păstrat, pe lângă alte situri”, a precizat Laurențiu Olteanu.

Fire din vasele găsite în casele dărîmate și cercetate în situl de la Geangoești sunt comparate la microscop cu firele de ață, obținute prin intermediul experimentului, din diferite plante locale ce prezintă fibre textile, o astfel de plantă fiind urzica. „Noi ne-am oprit la urzică și am făcut experimentul propriu-zis, dar trebuie să mergem, în continuare, cu experimentele și cu cercetările pentru a obține un rezultat sigur. Acum, noi facem cu urzica pentru a compara forma, structura, fibrei de urzică de atunci și de acum”, a precizat Ionuț Catangiu.

Din acea perioadă, în această zonă a lumii, foarte rar, ajung până la descoperire artefacte de natură organică – lemn, semințe, și doar dacă procesul de dezintegrare a acestora a fost întrerupt datorită carbonizării.

„Existența obiector de vestimentație, păturilor, cuverturilor, șireturilor sau legăturilor sunt presupuse prin prezența altor elemente, urme sau artefacte; greutățile de fuse și de la războiele de țesut vorbesc despre pânză și haine, prezența unor amprente de împletituri pe fundul unor vase, amintesc de rogojini, acele implică cusut, orificiile de prindere povestesc despre vase suspendate, uneltele trebuiau fixate, după cum trebuiau legate bârnele acoperișului, legăturile de lemne și de plante medicinale etc”, potrivit unei informații publicate pe site-ul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”.

Se presupune, așadar, că oamenii aveau în activitatea curentă croșetatul, împletitul firelor pentru a obține articole vestimentare, decorative sau utilitare. Lipsesc însă dovezile – cămășile, betele, coșurile împletite etc.

Specialiștii încearcă să afle natura acestor fibre textile, speciile de oaie și capră din acea perioadă neavând lână care să poată fi toarsă. Primele dovezi de fibre textile de origine animală sunt datate cca. 500 de ani mai tîrziu, în epoca bronzului, iar plantele textile tradiționale, inul și cînepa sunt o absență în inventarul de semințe carbonizate descoperite în așezările din neo-eneolitic cercetate în Romania și se consideră că, în cea mai mare parte a teritoriului Europei, nu erau cultivate.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE