Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Elevii de 10, la Evaluarea Națională și Bacalaureat, din acest an, premiați miercuri, 11 august, la Târgoviște, de sărbătoarea Sfântului Nifon!
09.08.2021, 4:32 pm

          Manifestările organizate de sărbătoarea Sfântului Nifon au prilejuit astăzi, 9 august, desfășurarea unei conferințe de presă la Arhiepiscopia Târgoviștei, susținută de vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, preot doctor, Ionuț Adrian Ghibanu.

           Acesta a declarat: ,,În fiecare an, în zilele de 10 și 11 august, ne bucurăm cu toții de această sărbătoare centrală a Eparhiei noastre, care reprezintă unul dintre evenimentele cele mai cunoscute cu care este asociat orașul și județul nostru.

         Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc și personalitatea cea mai importantă a vieții spirituale și culturale muntene de la începutul secolului al XVI-lea, deoarece este cel care a înnoit viața eclezială de la noi, a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicație socială cunoscut atunci și a creat o adevărată emulație culturală și spirituală. Aș menționa, de asemenea, că cel mai important ucenic al său a fost Sfântul Voievod Neagoe Basarab, modelul veritabil și mereu actual de politician creștin.

         Deși suntem încă în pandemie, ceremoniile se vor desfășura cu respectarea tuturor normelor legale și sanitare, așa cum ați văzut, de altfel, și anul trecut, precum și la alte evenimente recente, când Biserica s-a comportat exemplar. Avem multiple exemple în timp dintre care reamintesc Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia care s-a desfășurat, în urmă cu peste 100 de ani, în pandemia acelor vremuri și cu toate acestea a făcut istorie, așa cum ne dorim și noi aici, pentru a da o pildă de curaj și de credință contemporanilor și apoi urmașilor noștri.

        Sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon sărbătoarea va fi deschisă mâine, marți, 10 august, ora 17.00, de Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, ce se va desfășura de la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște la Mânăstirea Stelea, unde va fi săvârșită slujba Vecerniei Sfântului Ierarh Nifon.

          În cadrul pelerinajului, vor fi purtate moaștele Sfântului pe lângă statuia Voievodului Mihai Viteazul, primul întregitor de neam și de țară, al cărui cap odihnește la Mănăstirea Dealu întru așteptarea Învierii și de la a cărui moarte martirică se împlinesc, astăzi, 420 de ani, apoi prin Piața Revoluției și centrul istoric al orașului, unde, la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, din fața Primăriei Municipiului Târgoviște, va avea loc o oprire simbolică și vom continua prin strada Stelea până la mănăstire.

      La procesiune, ne așteptăm să participe peste 1.000 de tineri din comitetele parohiale de tineret din oraş şi judeţ, la care se vor adăuga credincioșii care vor dori să vină. Cu acest prilej, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon va premia Comitetul de tineri al Parohiei Sf. Ioan din Găești, care a obținut locul I la etapa eparhială a Concursului național catehetic Hristos împărtășit copiilor, organizat de Patriarhia Română.

      A doua zi, miercuri, 11 august, începând cu ora 07.00, se va desășura momentul principal al sărbătorii, ce va avea în centrul ei săvârșirea Sfintei Liturghii, care va fi  oficiată de către Mitropolitul Nifon, alături de un sobor de preoți și diaconi, tot la Mănăstirea Stelea.

      Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa va lansa volumele tipărite de către Editura Eparhiei noastre, aceasta fiind o tradiție bine-cunoscută la Târgoviște.

      După aceea, Ierarhul nostru va oferi “Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, celor 12 elevi din județul Dâmbovița care au obţinut anul acesta media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, dar și elevului de la Găești care a câștigat medalia de aur la Campionatul Național de Robotică din Statele Unite. Ne așteptăm să vină, pe 11 august,  peste 10.000 de credincioși care să se închine la Sfintele Moaște, până seara târziu.

        Aduc la cunoștință târgoviștenilor că am solicitat autorităților locale și Instituțiilor abilitate ale Statului să nu blocheze circulația autoturismelor pe 10 și 11 august în municipiu, cu excepția stăzii Stelea, pe 11 august și,  pe perioada trecerii Pelerinajului tinerilor, pe 10 august, stăzile Revoluției și Stelea, numai între orele 17.00- 17.30.

        Fac un apel la participanții la evenimentul central al Eparhiei noastre să poarte mască și să păstreze distanța fizică impusă de pandemie, asigurându-i că noi vom avea puncte de dezinfectare și măști suficiente pe care le vom pune la dispoziție tuturor.

        Vă mulțumesc pentru înțelegere și sper să ne revedem cu bine cât mai mulți, în zilele de 10 și 11 august, pentru ca,  prin mijlocirea Sfântului Ierarh Nifon, să ne bucurăm cu toții de pace, sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu!", a declarat în cadrul unei conferințe de presă vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, preot doctor, Ionuț Adrian Ghibanu.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE