Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Joi, 6 ianuarie, este Botezul Domnului sau cum se spune popular, Boboteaza!
05.01.2022, 10:21 pm

Joi, 6 ianuarie, este Botezul Domnului sau cum se mai spune popular, Boboteaza. A doua zi, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl vor sărbători pe cel care l-a botezat pe Fiul Lui Dumnezeu, Iisus Hristos fiind vorba de Sfântul Ioan Botezătorul!

Evenimentul încheie perioada sărbătorilor de iarnă şi este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului.

Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.

În jurul acestei sărbători au luat naștere multe tradiții, însă puține dintre ele mai sunt respectate în 2022. Ajunul Bobotezei este, de asemenea, o zi plină de semnificație și încărcată de superstiții și obiceiuri populare, fiind zi de post negru pentru pregătirea credincioșilor în vederea reînnoirii spirituale o dată cu Botezul Domnului.

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul. În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei și se ia Agheasma Mare.

Pregătirea acestui moment se face, cu multă atenţie, în fiecare comunitate.

Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg, unde să fie cel puţin o fântână, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn sau de metal şi, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheaţă.

În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participă, de obicei, toată suflarea comunităţii.

A consemnat: Mădălina Zamfir

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE