Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Întâmpinarea Domnului, sărbătorită astăzi, 2 februarie, de creștinii ortodocși! În cinstea marii sărbători, este dezlegare la pește!
02.02.2022, 2:15 am

    Anual, pe 2 februarie, creștinii prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, sărbătoare care, în popor, mai poartă denumirile de Ziua Ursului sau Stretenie. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă ca să le meargă bine.

    La 40 de zile de la Nașterea Sa, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii care prevedea ca primul născut băiat să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.

     Întâmpinarea Domnului este unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe și amintește de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus. Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la nașterea Sa, iar potrivit tradiției evreiești copiii sunt duși la Templu.

      În această zi de sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar este dezlegare la pește, fiindcă sărbătoarea pică într-o zi de post.

     Se spune că, în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog, iar în funcţie de umbra acestuia, se pot face previziuni meteorologice. Mai exact, dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, asta însemnând că atât va mai ține iarna. Dacă, însă, ursul nu-și vede umbra, rămâne afară, semn că iarna este pe sfârşite, iar primăvara se apropie.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE