Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Maraton de lectură la Liceul Teoretic Petru Cercel Târgoviște!
16.02.2022, 3:42 am

      Maraton de activități la Liceul Teoretic ,,Petru Cercel" Târgoviște, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, precum și a evenimentelor dedicate cititului din această perioadă.

      Una dintre activitățile prilejuite de  „Ziua Națională a Lecturii” a fost realizată cu participarea elevilor clasei a X-a C și s-a intitulat ,,COPILUL și CARTEA”. Evenimentul a avut loc la biblioteca liceului, organizatori fiind prof. Staicu Carmen și bibliotecar al liceului, Gabriela Stroescu.
       În deschiderea activităţii, bibliotecarul liceului, Gabriela Stroescu, a prezentat importanța lecturii în viața fiecărui elev pentru dezvoltarea personală, îmbogățirea vocabularului, stimularea creativității, gîndirii, desprinderea valorilor morale din operele citite, dezvoltarea abilităților de a redacta diverse texte și a înțelege mesajul scris. Ulterior, profesor Carmen Staicu a distribuit un chestionar privitor la lectură, ca activitate de timp liber / documentare. Elevii au citit în limba franceză și în limba română fragmente din texte literare scrise de autori precum: Victor Hugo, Antoine de Saint-Exupéry, Paul Éluard, Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu. Elevii au conștientizat importanţa lecturii pe tot parcursul vieții pentru o mai bună informare și documentare, dezvoltarea gândirii critice, a spiritualității, a modului de a înțelege lumea și viața.

     Totodată, Liceul Teoretic ,,Petru Cercel" Târgoviște a participat cu acest prilej la prima ediție a Conferinței Naționale „Îndrăgostiți de lectură”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România, pentru a marca Ziua Națională a Lecturii.
    „Prin organizarea acestor evenimente, bibliotecarii își propun ca, an de an, să reunească pasionații de lectură, iar prin activitățile realizate să încurajeze publicul să citească mai mult, evidențiind beneficiile lecturii la toate vârstele. Aducând în prim plan personalități ale culturii românești sau străine, evenimentul se dorește a fi un bun prilej de promovare a lecturii la nivel național și desigur, o bucurie adusă participanților”, au declarat organizatorii.
      Conferința a fost deschisă de președinta Asociației Bibliotecarilor din România Adriana Szekely și de către președintele Asociației Naționale a Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România – Dragoș Neagu. Au luat cuvântul și reprezentanți ai bibliotecilor implicate în organizarea evenimentului, printre care Mariana Lucia Marian, managerul BJS, Melania Luana Butnariu - Biblioteca Județeană Brașov și Loredana Stanciu, Biblioteca Județeană Prahova.
      Vă reamintim că începând cu acest an, iubitorii de carte și pasionații de lectură, organizațiile și instituțiile cu atribuții în domeniile educației și culturii, sărbătoresc în data de 15februarie, ZiuaNațională_a_Lecturii, conform Legii nr. 21 din 14 ianuarie 2022.

       De altfel, lectura este la ea acasă tot timpul la Liceul Teoretic ,,Petru Cercel" Târgoviște. Instituția de învățământ a mai participat în luna februarie și la CAMPANIA NAȚIONALĂ - „SĂ CITIM CU VOCE TARE ÎMPREUNĂ”(World Read Aloud Day), așa cum spuneam la instituția de învățământ derulându-se un veritabil maraton de citit.
       „Fii și tu parte a comunității care citește împreună!” - a fost titlul unei alte activități din februarie dedicate lecturii. Acest eveniment a fost marcat la Biblioteca Liceului Teoretic "PETRU CERCEL" Târgoviște. organizatori, prof. Manuela Savu în colaborare cu bibliotecarul liceului, Gabriela Stroescu, participanți fiind elevii clasei a IX-a C.
       Iată și dezideratele pentru activitățile de lectură:
       Copiii care citesc cu voce tare au o mai bună înţelegere pentru oameni şi culturi diferite, au o empatie şi imaginaţie mai dezvoltate.  Marcată anul acesta pe 2 februarie, Ziua mondială a cititului cu voce tare este un eveniment creat de LitWorld, o organizaţie a cărei misiune este „consolidarea comunităţilor prin puterea poveştilor”.
       Bucurați-Vă împreună cu copiii de această zi! Citiți împreună! Faceți un dar! O carte! – Cărțile niciodată nu sunt prea multe! Convingeți persoanele care vă înconjoară să facă la fel! Apelați la marile personalități care ne-au lăsat ca testament gânduri despre importanța lecturii – bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare.
      Utilizatorii bibliotecii sau convins că o carte este cel mai bun prieten ce nu te părăsește niciodată! Cărțile sunt pline de cunoștințe, perspective ale unei vieți fericite, lecții de viață, dragoste, rugăciune și sfaturi utile, au dat dovadă de dragoste față de carte și de a acumula cunoștințe vaste din toate domeniile...
      Ziua mondială anuală a citirii cu voce tare a LitWorld a devenit o mișcare care implică sute de milioane de oameni din întreaga lume în lupta pentru alfabetizare ca drept fundamental al omului”, spune Dorothy Lee, director executiv al LitWorld. „Când comunitățile au acces la instrumente puternice de alfabetizare, fiecare aspect al vieții se îmbunătățește.”
      Un copil căruia i se citeşte cu voce tare chiar şi doar câteva minute pe zi va reuşi să-şi regleze mai bine emoţiile şi va învăţa să se exprime mai bine.

      Și pentru că, la liceul târgoviștean se citește mereu, tabloul a fost întregit marți, 15 februarie, în ziua care va fi dedicată de acum lecturii prin activități de citit, potrivit unui program realizat de către directorul liceului târgoviștean, profesor, Ana-Maria Gheorghe, de la ora 11.00, pentru elevii din schimbul I, și de la ora 14.00, pentru elevii din schimbul al doilea. Profesorii reprezentanți ai Catedrei de Limba și literatura română au realizat următorul scenariu pentru derularea activităților prilejuite de Ziua Națională a Lecturii la Liceul Teoretic ,,Petru Cercel" Târgoviște:
Clasa a IX-a: Vasile Voiculescu- Șarpele Aliodor
Clasa a X- a: Liviu Rebreanu- Adam și Eva
Clasa a XI-a : Ion Ghica- Scrisori către Vasile Alecsandri
Clasa a XII-a: Marin Preda- Cel mai iubit dintre pământeni
 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE