Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Dragobetele, sărbătorit la Carabella
24.02.2022, 10:33 am

Elevii și profesorii de la Colegiul Național „Constantin Carabella” au marcat Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români,  prin mesaje, decorațiuni și vorbe frumoase.

Inimioare decupate au fost lipite pe ușile și în interiorul sălilor de clasă. Totodată, membrii echipelor de robotică Under Construction și Phantom Robotics au realizat peste 1000 de bilete cu citate din opere celebre în care este slăvită dragostea, care ulterior au fost distribuite tuturor elevilor Colegiului Național ”Constantin Carabella”.

„Numit şi Cap de Primăvară sau Cap de Vară, Dragobetele, fiul Dochiei, este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Local, este numit Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, transformat de Maica Domnului în floarea cu acelaşi nume”, potrivit www.agerpres.ro.

Pe vremuri, exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă netopită, iar apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Fetele îşi spălau fața cu această apă pentru a deveni frumoase şi atrăgătoare ca zânele.

În această zi, nu este bine să te cerți sau să plângi, pentru că altfel, spune tradiția, vei avea o primăvară cu ghinion.

În unele zone ale țării, tinerele fete obișnuiau să pună busuioc sfințit sub pernă, în noaptea din ajunul Dragobetelui, pentru a-și găsi iubirea adevărată.

De asemenea, bătrânii credeau că, în această zi, păsările îşi aleg perechea pe viaţă, Dragobetele oficiind „nunţirea păsărilor în cer”.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE