Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Târgoviștea, capitala olimpicilor la Limba și literatura română, în perioada 18-22 aprilie 2022!
19.04.2022, 5:52 pm

Cetatea celor 33 de voievozi este, în perioada 18-22 aprilie 2022, gazdă generoasă pentru un eveniment deosebit al educației naționale: Olimpiada de limba și literatura română – etapa națională pentru gimnaziu.

Evenimentul găzduiește aproximativ 270 de elevi și profesori din toată țara, la care se adaugă 130 de profesori și elevi organizatori, voluntari din județul Dâmbovița. Această mare familie, unită de dragostea pentru limba română, a avut o primă întâlnire luni, 18 aprilie, la ora 17.00, pe Platoul din fața Primăriei Târgoviște unde s-a realizat și o poză de grup.

Delegațiile de elevi și profesori au traversat apoi Platoul Palatului Prefecturii și al Consiliului Județean Dâmbovița, vegheați de statuia bravului domnitor Mircea cel Bătrân, deplasându-se spre Cinematograful „Independența”  din Târgoviște, unde a fost programată deschiderea oficială a evenimentului.

   După 2 ani de pandemie și de restricții impuse de contextul epidemiologic, Târgoviștea se bucură acum de prezența celor mai talentați elevi la limba și literatura română, alături de profesorii care le călăuzesc pașii pe acest drum. Cetatea de scaun a devenit astfel, timp de câteva zile, chiar în apropierea Sfintelor Paști, capitala Educației naționale, unde cei mai buni elevi din toată țara la această disciplină sunt prezenți în vechea cetatea de scaun, pentru Olimpiada Națională de Limba și literatura română.

„Ne bucurăm să ne aflăm astăzi aici, la Târgoviște, la acest eveniment la nivelul disciplinei limba și literatura română pentru elevii de gimnaziu. Această olimpiadă, care oferă prilej prezenței tuturor, după doi ani de absență, după pandemie, când sentimentul bucuriei de a redeschide pentru copii drumuri de poveste, presărate cu talent, cu greu poate fi descris în câteva cuvinte. Elevii sunt însoțiți de profesorii coordonatori, care le ghidează pașii, într-o săptămână de poveste - ne dorim noi - iar printre cei o sută optzeci și opt de elevi participanți la olimpiada națională se regăsesc și patru elevi dâmbovițeni. De asemenea, printre elevii voluntari dâmbovițeni care ne sprijină pentru buna derulare a evenimentului sunt și elevele Daria Coțofană și Teodora Vlad de la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” Târgoviște, prezentatoarele acestui eveniment.” - a declarat, în deschiderea manifestării, doamna Inspector școlar de Limba și literatura română, profesor Mihaela Dulea.

Evenimentul național a fost binecuvântat de ÎNALTPREASFINȚITUL PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON. Iată și mesajul  transmis cu prilejul deschiderii acestei manifestări de către Consilierul eparhial: Pc. Preot Dr. Ionuț Ciprian ILEANA: „Cu deosebită bucurie, vă transmit salutul, binecuvântarea și aprecierea mea cu prilejul acestui important eveniment educațional desfășurat la Târgoviște, în prima Cetate a tiparului românesc și adevărată capitală culturală munteană.

Participarea la olimpiadă este un moment de celebrare a valorii educației, a științei și a spiritualității, un timp de concurență pe calea păcii și solidarității, precum și un timp al colaborării și conștientizării necesității de a promova unitatea și de a aprofunda tot ceea ce este bun și frumos în umanitate.

 Limba română este patria noastră comună, este darul pe care Dumnezeu ni l-a oferit pentru a ne bucura de creația minunată a unor oameni cu adevărat aleși să promoveze ceea ce este esențial la neamul nostru, precum: Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Anton Pann, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction, Nichita Stănescu, Marin Sorescu ori Sandu Tudor și mulți alții.

Curgând lin printre meandrele istoriei, limba română și-a găsit calea sa firească, fiind ghidată de pilda și osârdia nemuritoare a Diaconului Coresi, a Voievodului Matei Basarab, a Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul ori a voievodului Șerban Cantacuzino, care, prin Biblia de la București (1688) a dat amprenta maturității limbii noastre.

Să nu uitați niciodată că Biserica a fost cea în care s-a născut Școala, susținând activitatea acesteia și promovând alături de lumina credinței și pe cea a științei, a educației și a culturii, ca venind toate de la Cel Ce este Lumina lumii! Să-L căutați pe Dumnezeu și implicit rostul vieții voastre prin cunoaștere, căutând și minunându-vă de tot ceea ce El, în marea Sa înțelepciune, a creat!

Invoc asupra voastră, a tuturor participanților și ostenitorilor la buna desfășurare a olimpiadei, profesori și elevi, binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu, Cel Care este Izvorul înțelepciunii, al cunoașterii și al științei!”, a transmis olimpicilor ÎNALTPREASFINȚITUL PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON.

Cu prilejul deschiderii manifestării, Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, profesor Ileana Nicolaescu a declarat: „După doi ani de pandemie, astăzi, la Târgoviște, deschidem Olimpiada de limba și literatura română. Olimpiadele școlare au fost, au reprezentat și continuă să reprezinte, o modalitate de stimulare a gândirii și creativității, mai ales când vorbim despre limba și literatura română. Ați demonstrat, prin rezultatele pe care le-ați obținut, fiind astăzi prezenți aici, că sunteți excepționali. Indiferent de rezultatul pe care îl veți obține la sfârșitul probelor fiindcă joi, 21 aprilie, vom avea momentul final, acela al premierii, indiferent de acel rezultat, cu toții aveți misiunea de a continua să vă pregătiți și să valorificați cea ce ați construit cu dascălii voștri. În această săptămână, sunt convinsă că veți redescoperi Târgoviștea, orașul veche cetate de scaun, dar și loc al spiritualității și culturii române. Veți păși pe urmele scriitorilor dâmbovițeni, descoperindu-i pe poetul Grigore Alexandrescu, pe romanticii Ion Heliade Rădulescu sau Vasile Cârlova, pe prozatorul și nuvelistul Ioan Alexandru Brătescu-Voinești și, nu în ultimul rând, pe Ienăchiță Văcărescu, cel care lăsa urmașilor săi văcărești creșterea limbii românești și-a patriei cinstire. Acest crez emblematic, pe care Văcărescu îl lăsa urmașilor săi, să reprezinte pentru voi, dragi elevi și dragi colegi, modalitate de conștientizare a valorii culturii și literaturii poporului român. Vă urez succes și activități bogate încununate de succes la Târgoviște!” 

A consemnat: Mădălina Zamfir

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE