Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Târgoviștea este onorată de a fi gazda Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română pentru gimnaziu, a declarat președintele ONLLR, conf.univ.dr., Agnes Erich!
20.04.2022, 1:24 am

Cetatea celor 33 de voievozi este, în perioada 18-22 aprilie 2022, gazdă generoasă pentru un eveniment deosebit al educației naționale: Olimpiada de limba și literatura română – etapa națională pentru gimnaziu.

Prezentă la deschiderea manifestărilor prilejuite de competiția națională, Agnes Terezia Erich
, de altfel, președinte al ONLLR, conferențiar universitar doctor la Universitatea Valahia din Târgoviște și directorul Bibliotecii Județene Dâmbovița, a declarat: „Stimați dascăli, dragi elevi, stimați părinți, onorată asistență! Limba română face parte din  patrimoniul cultural român și cunoașterea limbii române este o datorie pentru noi, și mai ales pentru fiecare dintre noi, care suntem prezenți azi, aici.

Poate de aceea, limba română reprezintă patria noastră, patria în care ne exprimăm și visăm. Suntem gazda Olimpiadei naționale de Limba și Literatura Română  pentru ciclul gimnazial și suntem onorați de a fi gazdă.

Poate că Târgoviște nu întâmplător a fost aleasă, pentru că Târgoviște nu a fost doar capitala Țării Românești pentru mai bine de 300 de ani, ci este și locul de unde a plecat Coresi „ot Târgoviște” la Brașov, pentru a tipări primele cărți în limba română; este locul care a dat o dinastie în literatura română, este vorba despre primii poeți premoderni și este vorba despre dinastia Văcăreștilor; este locul unde s-a născut Ion Heliade Rădulescu, primul președinte al Academiei Române, și aș mai adăuga multe alte nume: Vasile Cârlova, Grigore Alexandrescu, Ion Ghica.

Și pentru că veți fi puși în fața unor probe, poate cea mai elocventă probă pentru limba română este literatura română, care vorbește în limba română, pentru limba română - o limbă care știe să îmbie, o limbă care se folosește de „bube, mucegaiuri și noroi” pentru a naște „frumuseți noi”.

Vreau să vă felicit, dragi părinți, elevi și dascăli, pentru efortul comun pe care l-ați depus și îl veți depune în continuare, iar vouă, dragi elevi, vă urez succes pentru probele pe care le veți desfășura! Vă rog să țineți minte că numele mari se scriu cu litere! Mulțumesc!”, a mai declarat Agnes Terezia Erich, președinte al ONLLR, conferențiar universitar doctor la Universitatea Valahia din Târgoviște și directorul Bibliotecii Județene Dâmbovița. 

A consemnat: Mădălina Zamfir

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE