Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Au fost emise trei mesaje de avertizare și atenționare COD GALBEN valabile în județul Dâmbovița
09.08.2022, 12:35 pm

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei mesaje de avertizare și atenționare COD GALBEN valabile în județul Dâmbovița pentru căldură, dar și pentru instabilitate atmosferică.
O atentionare meteo cod galben este valabilă, astăzi, 9 august pentru val de căldură și disconfort termic ridicat. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade. Cod galben a fost emis pentru nordul județului Dâmbovița până miercuri, la ora 10:00 pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată. La munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40...60 l/mp.
Un al treilea cod galben este valabil în perioada 10 august, ora 10:00 – 11 august, ora 10:00 pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40...60 l/mp.
În perioadele în care sunt prognozate temperaturi ridicate, pentru a face față căldurii, ține-ți cont de următoarele:
- beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
- purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
- evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
- consumați fructe și legume proaspete.
 În perioadele caniculare și de secetă prelungită folosirea focului deschis pentru arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă.

În cazul manifestării fenomenelor periculoase generate de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, recomandăm:
- luați măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
- în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
- evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
- sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
- închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
- evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Mesaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița

SN

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE