Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare
31.01.2023, 1:57 pm

De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare, anunță, pe Facebook, ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„ Înscrierea este OBLIGATORIE și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro. Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie.  Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, prin SGR autoritățile se pot asigura ca PET-urile, sticlele și dozele de bere să nu ajungă în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea cetățenilor, ci să fie reciclate și reutilizate.
Barna a adăugat că cetățenii vor avea de urmat trei pași simpli:
- vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
- după golirea ambalajului, acesta poate fi returnat în orice magazin din România;
- în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

SN


› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE