Programul Erasmus+ - „Becoming a peace school” reunește, săptămâna aceasta, în județul Dâmbovița, elevi și profesori din patru țări Turcia, Slovenia, România și Țara Galilor. Astăzi, activitățile au fost organizate și s-au desfășurat la Școala Gimnazială Răzvad, după ce, ieri, participanții s-au aflat la Colegiul Național "Constantin Carabella" din Târgoviște.
Prima activitate din programul de astăzi a fost un teatru forum. Având ca temă bullying-ul, povestea a urmărit-o pe Narcisa, o tânăra ce provine dintr-o familie ce nu o susține și nu-i acordă atenție, cu un statut financiar deficitar. Din această cauză, ea devine victima Ralucăi, o elevă cu posibilități materiale foarte bune, a profesorilor și a directoarei, care nu îi acordă fetei încrederea lor și o acuză, fără nicio dovadă, de ceva ce aceasta nu făcuse. După ce piesa a ajuns la final, aceasta a fost reluată, de data aceasta, însă, spectatorii având posibilitatea de a schimba comportamentul personajelor. În final, având acum de partea ei dreptatea și părinți care o susțin, destinul fetei a devenit unul fericit. Prin aceasta activitate, participanții au avut șansa de a învăța cum comportamentul fiecăruia dintre noi influențează viața celor din jur și au găsit împreună moduri de combatere a bullying-ului.
După o scurtă perioadă de recreere, în care elevii au continuat cunoașterea interculturală, învățându-se reciproc dansuri populare din culturiile proprii, a urmat un atelier practic, unde fiecare și-a arătat creativitatea. Au fost astfel, create brățări ale prieteniei, ce marchează prieteniile realizate în cadrul proiectului și vor fi păstrate și prețuite mult timp de acum încolo.
Ultima activitate de astăzi a fost vizita la Muzeul de Istorie, Târgoviște, unde atât elevii, cât și profesorii au avut oportunitatea de a admira galeria de artă și de a lua parte la un atelier de sculptură. Aici, ei au confecționat Turnul Chindiei din lut, edificiu pe care l-au vizitat cu o zi în urmă, în prima zi a proiectului.
Activitățile defășurate pe parcursul acestei săptămâni în cadrul proiectului „Becoming a Peace School” au rolul de a-i învăța pe elevi și profesori deopotrivă ce înseamnă sa fii implicat, ce este pacea și cum fiecare dintre noi poate contribui la atingerea ei. Astfel, fiecare dintre activitățile de astăzi le-a oferit participanților o nouă perspectivă asupra problemelor din societate, alături de soluții pentru acestea, învățând ce este implicarea și cum pot aduce pacea în comunitate.