Ideea de pace se cultivă din școală! Elevi din patru țări europene și-au folosit energia, creativitatea și cunoștințele pentru a găsi soluții, astfel încât școlile să devină spații în care comportamentele conflictuale sau discriminatorii să fie eliminate. Reuniți, pentru o săptămână, la Târgoviște, Valea Voievozilor și Răzvad, aceștia au gândit proiecte care să poată fi folosite în școlile lor, dar care ar putea fi implementate de orice altă instituție de învățământ care își dorește să devină o „școală a păcii”.
În acest sens, ieri, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, reprezentanți ai elevilor din Țara Galilor, Turcia, Slovenia și România au conturat un plan de acțiune. Și pentru că lucrezi cu spor, atunci când ai o stare de bine, jocurile și momentele artistice nu au lipsit din programul de activități. Elevii voluntari de la Carabella, implicați în proiectul Erasmus + „Becoming a Peace School”, i-au antrenat pe oaspeți, atât pe cei de mici, cât și pe profesorii care i-au însoțit, într-un dans antrenant pe cunoscuta melodie a celor de la Gașca Zurli – „Am o căsuță mică”, varianta în engleză. De asemenea, i-au învățat două dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei de la noi – „Țară, țară, vrem ostași” și „Flori, fete sau băieți, melodii sau cântăreți”.
Programul artistic, pregătit cu ajutorul Consiliului Școlar al Elevilor, i-a ajutat pe invitați să ia contact cu muzica și dansurile noastre populare, dar și cu ritmurile moderne sau clasice. Folclorul nu i-a lăsat indiferenți pe spectatori, astfel că s-au ridicat și au învățat să învârtească hore și sârbe românești.
Activitățile au continuat, astăzi, la Școala din Valea Voievozilor, acolo unde a avut loc și o conferință de presă. Elevii au participat la workshop-uri în cadrul cărora au creat mărțișoare, au făcut prăjituri cu ornamente și mesaje pacifiste și au realizat maci, ca simbol al păcii.
În paralel, cadre didactice din țările amintite au lucrat, în această săptămână, la realizarea unor produse intelectuale, care să ajute școlile să adopte măsuri, să opereze schimbări în curriculum pentru a forma generații de elevi cu comportamente tolerante, nediscriminatorii, care să promoveze pacea, caritatea și interculturalitatea.
Următoarea întâlnire a școlilor partenere în proiect va avea loc, la sfârșitul lunii mai, în Țara Galilor.