Non Stop Music
E cool să fii amabil - campanie de conștientizare cu privire la siguranța online și politețea pe Internet, realizată de elevii Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul Târgoviște!
21.03.2023, 12:17 am
Este din ce în ce mai evident că Internetul devine principala sursă de informare, de amuzament și socializare pentru copiii și adolescenții noștri. Din păcate, mediul online nu este întotdeauna sigur și prietenos. Tot mai frecvent, apar situații în care copiii experimentează emoții negative, care le afectează starea de bine, pe termen scurt, dar și cu reverberații pe termen lung. Rețele de socializare sunt „gazde” ale unor fenomene nocive precum: cyberbulling, furtul de identitate, grooming-ul, știri false, escrocherii, furtul de identitate, traficul de persoane etc. Deși reale, aceste pericole nu sunt și evidente. Sunt necesare discuții pertinente pe această temă între profesori, părinți și elevi, deoarece oricine poate deveni o victimă a mediului online, în absența informării avizate.
Organizația Adfaber a conceput, împreună cu Google, și având ca partener Poliția Română, o programă cu resurse atractive și instructive care să vină în sprijinul tuturor celor interesați de construirea unui mediu online sigur și pozitiv cu multe resurse pentru toți actorii educației: profesori, părinți, elevi. O informare bună pregătește terenul pentru o decizie bună.
Programul de cetățenie digitală și siguranță online lansat de Adfaber cuprinde și o competiția națională Eroii Internetului.
Ca să formeze o echipă responsabilă și competitivă , elevii implicați au parcurs mai întâi următorii pași: alegerea numelui (echipa Gentiland), a mascotei (Spirdeman), consultarea materialelor informative (jocul Interland) https://beinternetawesome.withgoogle.com/ro_ro/interland ) și selectarea unui modul dintre cele 5 propuse de organizatori (Distribuie cu prudență, Nu te lăsa păcălit, Securizează-ți secretele, E cool să fii amabil, Dacă ai îndoieli, întreabă). Au urmat apoi stabilirea planului și pregătirea teoretică a membrilor în vederea susținerii sesiunilor de informare Au studiat materialele puse la dispoziție de către organizatori și s-au familiarizat cu elementele fundamentale ale Codului Eroului pe Internet, cu noțiuni importante despre cetățenia digitală și securitatea online. Căpătând astfel o cunoaștere specifică despre ce presupune siguranța online, cei șapte membri ai echipei au devenit mentori pentru colegii lor mai mici din școală și chiar pentru părinți, asumându-și sarcini comune și specifice.
Au optat pentru tema E cool să fii amabil. Au stabilit ce roluri/ ce responsabilități să-și asume fiecare pentru a reuși ce și-au propus: pozitivitate pe internet.
Campania de conștientizare a siguranței pe Internet s-a derulat pe baza unei metode moderne: învățarea între congeneri (elev-elev). Cei 7 membri au prelucrat resursele teoretice primite de la organizatori pentru a fi înțelese de către colegii lor mai mici. În derularea lecțiilor, au fost sprijiniți de învățătorii și profesorii de la clasele la care au susținut sesiuni de informare: Neagu Luminița (II C), Cercel Laura Mihaela (II D ) Zamfira Diana (II B), Andreescu Cătălina (I D), Neacșu Doina (III D), Cojocaru Nadia (III C), Goran Alexandra (II A).
Au transmis mesaje către părinți Niculae Rebeca-Maria, Monica Baltălungă, Burlan Alexandru.
Cu mai multe emoții, dar cu aceeași responsabilitate, membrii echipei au susținut sesiuni de informare și pentru elevii mai mari și la ședințe cu părinții.
Au acordat informații specifice, încurajați de profesori, elevilor de la clasele a V-a, respectiv, prof. Ciobanu Roxana, V (D) prof. Baltălungă Monica V (B) prof. Pîrlogeanu Ramona, prof. Zamfir Mădălina V (E) prof. Cociug Cerasela, V (A) prof prof. Duroi Alice, VII D, prof. Andrei Maria VI D
Mesajul lor nu s-a oprit la elevi, ci a mers și la părinți. Ei au susținut trei sesiuni de informare pentru părinții elevilor de la clasa a V-a B, a VII-a D, a VII-a C.
Campanie de conștientizare si informare a inclus: realizarea a două prezentări PPS (una pentru elevi și alta pentru părinți), amenajarea a două panouri, distribuirea de afișe, fluturași, distribuirea lor la diverse clase pentru afișare, prezentare de tip omul sandwich în cancelarie, crearea unui poster reprezentativ și transmiterea lui pe diverse rețele de socializare, crearea a două videoclipuri.
Elevii beneficiari au fost foarte receptivi, creativi și spontani. Multe dintre intervențiile lor putând figura în antologii de înțelepciune: Să ai curaj înseamnă să-ți învingi fricile; Ești curajos atunci când încerci ceva nou, ce nu ai mai făcut. Ești bun și când îi zâmbești cuiva trist. Programul atrage și prin faptul că oferă posibilitatea de a învăța multe lucruri necesare unui cetățean digital prin accesarea unui joc atractiv.
Membrii echipei oameni sandwich au incitat profesorii să voteze mesajele pozitive.
Distribuirea de fluturași cu mesaje pozitive în școală și dincolo de pereții școlii:
Un mesaj pozitiv a ajuns, inclusiv, în mediile de socializare, adică exact unde este mai mare nevoie de el (Instagram, Tik Tok).
https://form.typeform.com/to/FHHZqtS8?typeform-source=adfaber.org
Echipa a dorit să transmită mesajul său pentru pozitivitate și altor școli, chiar dacă limitele spațiului nu le permiteau întâlnire față-n față. În acest scop, au creat o prezentare și un mesaj video care au putut fi transmise grație oportunităților de conectivitate pe care le oferă Internetul. S-au implicat astfel și alte instituții de învățământ din județul Dâmbovița: Școala Gimnazială ,,Șerban Cioculescu" Găești, prof. Petcu Monica, Scoala Gimnazială ,,Dora Dalles", Structura Hăbeni, prof. Toma Monica Nadia, Scoala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” Târgovişte, prof. Moroşanu Raluca, Şcoala Gimnazială Finta, Toma Cristian, Școala Gimnazială „Coresi” , prof. Bulgăre Mihaela.
Campania a beneficiat de resursele generos puse la dispoziție de organizația Adfaber. Astfel, elevi, profesori, părinți - fiecare va găsi sprijin prin lecții interactive, prin jocul Interland, astfel încât să explorăm Internetul drept cetățeni digitali inteligenți și politicoși. Vă invităm să consultați site-ul
https://adfaber.org/eroii-internetului/ și veți înțelege că e cool să fii amabil!
A consemnat: Mădălina Zamfir