Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

E cool să fii amabil - campanie de conștientizare cu privire la siguranța online și politețea pe Internet, realizată de elevii Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul Târgoviște!
21.03.2023, 12:17 am

Este din ce în ce mai evident că Internetul devine principala sursă de  informare, de amuzament și socializare pentru copiii și adolescenții noștri. Din păcate, mediul online  nu este întotdeauna sigur și prietenos. Tot mai frecvent, apar situații  în care copiii experimentează emoții negative, care le afectează   starea de bine, pe termen  scurt, dar și cu reverberații  pe termen  lung. Rețele  de socializare  sunt „gazde”  ale unor  fenomene nocive precum: cyberbulling, furtul de identitate, grooming-ul, știri false, escrocherii, furtul de identitate, traficul de persoane etc.  Deși reale, aceste  pericole  nu sunt și  evidente.  Sunt necesare discuții pertinente pe această temă între profesori, părinți și  elevi, deoarece  oricine poate deveni o victimă a mediului online, în absența informării avizate.   

Organizația  Adfaber a conceput, împreună cu Google, și având ca partener  Poliția Română, o programă cu resurse  atractive și instructive  care să  vină în sprijinul  tuturor celor  interesați de construirea  unui mediu online sigur și pozitiv cu multe  resurse pentru toți actorii educației: profesori, părinți,  elevi. O informare bună pregătește terenul pentru o decizie bună.

Programul de cetățenie digitală   și siguranță  online lansat de Adfaber cuprinde și o competiția națională Eroii Internetului. 

Școala  Gimnazială ,,Mihai  Viteazul" Târgoviște a acceptat provocarea  și  a invitat elevii  să se implice  într-o campanie de conștientizare  cu privire la   siguranța online și politețea pe  Internet. În concurs s-a  înscris  o echipă de 7 elevi: 2 elevi de la clasa a VII-a C  (Împărățel Carina  și Anghelescu Miruna), patru elevi de la clasa a VII -a D și unul de la clasa a V-a B (Necula Maria), coordonați de profesor Marilena Pavelescu.

Ca să formeze o echipă   responsabilă și competitivă , elevii implicați  au parcurs  mai întâi următorii pași: alegerea numelui  (echipa Gentiland), a mascotei (Spirdeman), consultarea  materialelor informative (jocul Interland)  https://beinternetawesome.withgoogle.com/ro_ro/interland )  și selectarea unui modul dintre cele 5 propuse de organizatori (Distribuie cu prudență, Nu te lăsa păcălit, Securizează-ți secretele, E cool să fii amabil,  Dacă ai îndoieli, întreabă).  Au urmat apoi stabilirea planului și pregătirea teoretică a membrilor  în vederea  susținerii sesiunilor de informare  Au  studiat  materialele  puse la dispoziție  de către organizatori  și s-au  familiarizat cu  elementele fundamentale  ale Codului Eroului pe Internet, cu noțiuni importante  despre cetățenia digitală și securitatea online. Căpătând  astfel o  cunoaștere specifică despre ce presupune  siguranța online, cei șapte membri ai  echipei au devenit mentori  pentru colegii  lor  mai mici din școală  și chiar pentru părinți, asumându-și  sarcini comune și specifice.

Au optat pentru tema  E cool să fii amabil.  Au stabilit  ce roluri/ ce responsabilități să-și asume  fiecare pentru a reuși ce și-au propus: pozitivitate pe internet.

Campania   de conștientizare a siguranței  pe Internet  s-a derulat pe baza unei metode  moderne: învățarea  între congeneri  (elev-elev). Cei  7 membri au prelucrat resursele teoretice primite de la organizatori pentru a fi înțelese de către colegii lor mai mici.  În derularea lecțiilor, au fost sprijiniți de  învățătorii și profesorii de la clasele  la care au  susținut sesiuni de informare: Neagu Luminița (II C),  Cercel Laura Mihaela (II D ) Zamfira Diana  (II B), Andreescu Cătălina (I D), Neacșu Doina  (III D),  Cojocaru Nadia (III C), Goran Alexandra (II A).

Au transmis mesaje către  părinți Niculae Rebeca-Maria, Monica Baltălungă, Burlan Alexandru.

Cu mai multe emoții, dar cu aceeași responsabilitate,  membrii echipei au susținut sesiuni de informare și pentru elevii mai mari și  la ședințe cu părinții.

Au  acordat informații specifice, încurajați de profesori, elevilor de la  clasele a V-a, respectiv, prof. Ciobanu Roxana, V (D)  prof.  Baltălungă Monica V (B)  prof. Pîrlogeanu Ramona, prof. Zamfir Mădălina V (E)  prof. Cociug Cerasela, V (A)  prof prof.  Duroi Alice, VII D, prof. Andrei Maria VI D

Mesajul lor nu s-a oprit  la  elevi, ci a mers și la părinți. Ei au susținut  trei sesiuni de informare  pentru părinții elevilor de la clasa a V-a B, a VII-a D, a VII-a C.

Campanie de conștientizare si informare a inclus: realizarea a două prezentări PPS (una pentru elevi și alta pentru părinți), amenajarea  a două  panouri, distribuirea de  afișe,  fluturași,  distribuirea lor la diverse clase  pentru  afișare, prezentare de tip omul sandwich în cancelarie,  crearea  unui poster  reprezentativ  și transmiterea  lui pe   diverse rețele de socializare,  crearea a două   videoclipuri.

Elevii  beneficiari  au fost foarte receptivi,  creativi și spontani.  Multe dintre  intervențiile lor putând figura în antologii de înțelepciune: Să ai curaj înseamnă să-ți învingi fricile; Ești curajos atunci când încerci ceva nou, ce nu ai mai făcut.  Ești bun și  când îi zâmbești  cuiva trist. Programul  atrage  și prin  faptul că oferă posibilitatea de a învăța multe lucruri necesare  unui cetățean digital   prin accesarea unui joc  atractiv.  

Membrii echipei  oameni sandwich  au incitat profesorii să  voteze   mesajele pozitive.

Distribuirea de fluturași cu mesaje pozitive în școală și dincolo de  pereții școlii:

Un mesaj pozitiv a ajuns, inclusiv, în mediile de socializare, adică exact unde este mai mare nevoie de el (Instagram, Tik Tok).

 

 

https://form.typeform.com/to/FHHZqtS8?typeform-source=adfaber.org

 

Echipa a  dorit să transmită mesajul său pentru pozitivitate și altor școli, chiar dacă  limitele spațiului  nu le permiteau  întâlnire față-n față.  În acest scop,  au creat  o prezentare și un mesaj video care au putut fi transmise grație oportunităților de conectivitate pe care le oferă Internetul. S-au implicat astfel și alte instituții de învățământ din județul Dâmbovița: Școala Gimnazială ,,Șerban Cioculescu" Găești, prof. Petcu Monica, Scoala Gimnazială ,,Dora Dalles", Structura Hăbeni, prof. Toma Monica Nadia, Scoala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” Târgovişte, prof. Moroşanu Raluca, Şcoala Gimnazială Finta, Toma Cristian, Școala Gimnazială „Coresi” , prof. Bulgăre Mihaela.

Campania a beneficiat  de  resursele generos puse la dispoziție de organizația Adfaber.  Astfel, elevi, profesori, părinți - fiecare va găsi sprijin prin lecții interactive, prin  jocul Interland, astfel încât să explorăm  Internetul drept cetățeni digitali inteligenți și politicoși. Vă invităm să consultați  site-ul

https://adfaber.org/eroii-internetului/  și veți înțelege că e cool să fii amabil!


A consemnat: Mădălina Zamfir

 

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE