Non Stop Music
Cod galben de caniculă până duminică, temperaturile pot ajunge până la 37 de grade C
12.07.2023, 11:10 am
Administrația Națională de Meteorologie a emis trei mesaje, astfel:
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN valabilă pentru zona de munte a județului Dâmbovița în intervalul 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00.
În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări elctrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN valabilă pentru județul Dâmbovița astăzi, 12 iulie. Pe parcursul zilei de azi va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN valabilă pentru județul Dâmbovița în intervalul 13 - 16 iulie. În acest interval sunt vizate următoarele fenomene: val de căldură și disconfort termic ridicat.
Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române se vor atinge valori în general de 38...40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.
RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADELE CANICULARE:
✅ Verifică funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat (ventilatoare);
✅ Izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%. Deschideți ferestrele noaptea când temperaturile sunt mai scăzute;
✅ Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
✅ Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
✅ Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
✅ Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
✅ Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
✅ Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
✅ Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
✅ Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
✅ Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
✅ Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
✅ Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).
sursa: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița
SN