Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Campaniile de testare pentru hepatitele virale salvează vieți. Peste 170.000 de persoane au beneficiat de testare prin Proiectul LIVE(RO)2-SUD
26.07.2023, 10:19 am

În fiecare an, Ziua Mondială a Hepatitei este marcată în peste 100 de țări prin evenimente destinate creșterii nivelului de informare și constientizare al populației cu privire la hepatitele virale ca problemă de sănătate publică globală și prin promovarea acțiunilor destinate eliminării/controlului acestor afecțiuni progresive în absența tratamentului. Este un moment important pentru a sublinia că, la nivel mondial, peste 350 de milioane de persoane prezintă una din formele de hepatită cronică virală (B, C, D) și aproximativ 1.1 milioane de persoane decedează anual ca urmare a evoluției și complicațiilor acestor afecțiuni.
România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor
virale, ceea ce face imperios necesară continuarea eforturilor de prevenție, testare, diagnostic și tratament în rândul populației și asumarea obiectivelor OMS de eliminare a hepatitelor virale ca prioritate de politică publică.
Campania de Testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD este un real succes, interesul medicilor de familie, dar și al populației pentru participarea la screening fiind determinante pentru cifra record de persoane testate. Deși obiectivul stabilit inițial a fost de 120.000 de persoane testate, pe parcurs a fost majorat și, cu puțin înainte de finalizarea proiectului, peste 178.000 de persoane din toate cele douăsprezece județe din aria de acoperire a Proiectului, respectiv regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia, au avut șansa de a
beneficia de testare pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C.

Cu suportul celor peste 400 de medici de familie implicați în Proiect, în urma efectuării
testării, au fost depistate 3.895 de persoane infectate cu virusul B sau C. Dintre aceștia, 2.973 au ajuns deja la stadializare într-unul dintre cele 3 Centre de Prevenție înființate în cadrul proiectului, respectiv la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Universitar de Urgență București sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Acompanierea pacienților către centrele de stadializare s-a realizat cu suportul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener cu experiență în derularea proiectelor cu componentă socială.
Importanța efectuării investigațiilor medicale specifice, precum și a stabilirii corecte a
diagnosticului și a planului de tratament pentru pacienții depistați pozitiv au fost considerentele pentru organizarea Caravanelor medicale de stadializare. Ne-am dus mai aproape de pacienți pentru a nu-i abandona, pentru a nu-i lasa fără direcție sau fără speranță. De asemenea, prin colaborarea cu autoritățile publice locale și cu lideri locali ai comunităților de romi, am putut realiza testarea unor persoane din grupuri vulnerabile, din comunități tradițional închise cu acces restrâns la servicii medicale. În cursul acestei săptămâni, pentru a marca Ziua Mondială a Luptei Împotriva Hepatitelor Virale a fost organizată o Caravană Medicală de testare și stadializare în orașul Bolintin-Vale. Prin implicarea și sprijinul autorităților publice locale au fost testate 134 de persoane, dintre care 77 de etnie romă.
Campaniile de testare au fost realizate în perioada iulie 2021 – iulie 2023 în județele
Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Ialomița, Giurgiu, Călărași, Dolj, Olt, Mehedinți,
Vâlcea și Gorj.
În cele douăsprezece județe au fost testate 129.654 persoane din mediul rural și 48.464
din mediul urban. Dintre aceștia, 142.018 sunt încadrați în categoriile de grupuri vulnerabile.
Datele de prevalență raportate la populația testată evidențiază faptul că, în rândul persoanelor vulnerabile, infecția cu virusul hepatitic B este prezentă la 1,46% dintre persoane (2076), în timp ce infecția cu virusul hepatitic C la 0,85% (1207) dintre cei testați.
Distribuția pe grupe de vârstă: au fost testate 88.653 de persoane cu vârsta de peste 54
de ani, 1010 având infecția cu virusul hepatitic B (1,14%) și 1.127 cu virusul hepatitic C
(1,27%). Din categoria de vârstă 25-54 de ani au fost testate 79.867 de persoane și depistate 1.465 cu virusul hepatitic B (1,83%), respectiv 267 cu virusul hepatitic C (0,33). Cele mai puține persoane testate sunt în segmentul de vârstă sub 25 de ani, persoanele din această categorie de vârstă fiind preponderent vaccinate împotriva hepatitei B prin introducerea acestui vaccin în Planul Național pentru Imunizarea copiilor în anul 1995. Totuși, din cele 9.598 de teste efectuate s-au depistat 18 pacienți cu virusul hepatitic B și opt cu virusul hepatitic C.

Raportat la distribuția de gen, au fost testate 114.443 femei, în rândul cărora au fost
depistate 1.385 cu virus hepatitic B, rezultând o prevalență de 1,24% și 1.012 cu hepatită cronică virală C, rezultând o prevalență de 0,93%. În ceea ce privește bărbații, au fost testați 66.675 și depistați 1.108 cu virusul hepatitic B, rezultând o prevalență medie de 1,66%, respectiv 370 cu virusul hepatitic C, rezultând o prevalență de 0,55%. Ratele de prevalență cele mai ridicate s-au înregistrat în județele Gorj (3,03%), unde campania este încă în curs de desfășurare, Dâmbovița și Vâlcea. La polul opus se află județele Giurgiu (1,68%), Prahova (1,84%) și Ialomița (1,94%).
În acest an, tema campaniei organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Hepatitei reprezintă un apel la acțiune pentru accelerarea eforturilor de eliminare a hepatitelor virale care subliniază necesitatea imperioasă de a asigura accesul imediat și universal la servicii de testare și tratament. Este necesară accelerarea programelor de screening și tratament în hepatitele virale – proces care va trebui să implice acțiunea concertată a asociațiilor profesionale, autorităților, asociațiilor de pacienți, ONG-urilor, societății civile
etc., tuturor actorilor și decidenților implicați în acest proces.
Așteptarea nu salvează vieți, însă asigurarea accesului nediscriminativ, universal
și simplificat la programele de prevenție și tratament pentru hepatitele virale reprezintă
cheia în drumul spre eliminarea hepatitelor virale. Trebuie asigurată finanțarea adecvată
a programelor de sănătate pentru diagnosticul și tratamentul hepatitelor virale, în
conformitate cu strategia națională de sănătate în care bolile transmisibile sunt încadrate
ca prioritate națională.
Proiectul LIVE(RO)2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat
cu Asociația Română Anti-SIDA și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul
Operațional Capital Uman 2014-2020.

SN

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE