Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Proiectul de formare pentru screeningul infecțiilor cronice cu virusuri hepatice B, C, D, la final
16.11.2023, 9:20 am

Proiectul LIVE(RO) 1 - Formarea personalului medical din Romania pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D a fost implementat de Institutul Clinic Fundeni (beneficiar proiect) în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și cu Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași în perioada 20 iulie 2018 – 19 noiembrie 2023. Valoarea totală a proiectului a fost de 23,143,264.60 lei, dintre care 19,541,093.84 lei reprezentând finanțare nerambursabilă Uniunea Europeană, 2,742,485.00 finanțare nerambursabilă bugetul național și 859,685.76 lei contribuția proprie.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat optimizarea accesului pacienților la servicii medicale de calitate prin îmbunătățirea nivelului de pregătire medicală dedicată depistării, transmiterii pentru stadializare și tratament a pacienților cu boli hepatice cronice generate de virusuri hepatitice B/D/C, a specialiștilor ce activează în instituții publice medicale sau în contract cu CNAS din toate regiunile de dezvoltare ale României (Sud, Sud-Est, Sud- Vest, Nord-Est, Centru, Vest, Nord-Vest și Bucuresti-Ilfov).

La nivel mondial o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli cauzate de virusurile hepatitice B sau C. Hepatita este o boală silențioasă care poate avea complicații extrem de grave pe termen lung. România s-a alăturat statelor din întreaga lume în atingerea obiectivului Organizației Mondiale a Sanătății, acela de a elimina hepatitele virale până în 2030, prin adoptarea Planului Cadru Național privind Controlul Hepatitelor Virale în România pentru perioada 2019 – 2030, dar și prin finanțarea unor proiecte de screening pentru hepatitele virale.
În cazul hepatitelor virale cea mai eficientă cale de combatere este TESTAREA, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecțiilor virale. Așa au luat naștere programele de screening, programe derulate în perioada 2018-2023, cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
În urma implementării proiectului LIVE(RO) 1 s-au înregistrat următoarele rezultate principale:
1. Elaborarea Strategiei de Testare pentru Virusuri Hepatitice B/C/D
2. Dezvoltarea și implementarea Sistemului Electronic de Evidență al Screening-ului populației pentru hepatita virală B/C/D (S.E.E.S.) – Registrul de hepatite
➢ Până la data de 1 octombrie 2023 au fost testate și înregistrate în S.E.E.S. datele a 320.202 persoane cu vârsta de peste 18 ani și domiciliul într-una dintre regiunile Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia sau Sud Vest Oltenia.
➢ Dintre acestea 146.924 au vârsta cuprinsă între 25 şi 54 ani, 155.184 au peste 54 de ani și 18.094 au vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.
➢ Din totalul persoanelor testate 202.016 sunt femei și 118.186 bărbați.
➢ Dintre persoanele care au beneficiat de programul de testare, 230.298 au domiciliul în mediul rural și 89.904 în mediul urban.
➢ 256.240 dintre persoanele înregistrate în programul de screening au cel puțin o vulnerabilitate declarată, conform ghidului beneficiarului.

3. Campania Națională de Educare, Informare și Constientizare a populației cu privire la riscurile îmbolnăvirii cu virusurile hepatitice B/C/D. Campania s-a derulat în perioada mai 2021 – martie 2023 prin difuzarea spoturilor video cu conținut informativ și educativ, a sporturilor radio, campanie derulată online și prin intermediul canalelor socialmedia, respectiv Facebook, precum și campanie outdoor prin panotaj public la nivel național. Campania Națională de Educare, Informare și Conștientizare a fost concepută în jurul a 2 mesaje extrem de importante, primul dintre ele făcând referire la caracterul asimptomatic al hepatitelor virale, al doilea la modalitățile de transmitere,respectiv prin sânge. Primul mesaj - VIRUSUL HEPATITIC E UN UCIGAȘ TĂCUT! Mesajul este unul puternic, care subliniază caracterul asimptomatic al infecțiilor virale cu virusurile hepatitice B și C, 9 din 10 persoane neprezentând simptome până în stadii avansate ale afectării organismului. Al doilea mesaj – VIRUSUL HEPATITIC SE TRANSMITE PRIN SÂNGE de la mamă la făt sau prin contact sexual neprotejat! Din ambele mesaje rezultă un al treilea, cel mai important, acela de participare la programul de TESTARE, practic singura metodă eficientă și sigură de a afla dacă ești sau nu sănătos.
4. Formarea personalului medical pentru screening-ul hepatitelor virale. Au beneficiat de cursuri de formare în domeniul screeningului hepatitelor virale 432 de medici de familie, dintre care 422 persoane și-au îmbunătățit nivelul de calificare/ certificare urmare a sprijinului primit și le-au fost acordate puncte EMC.

Proiectul „LIVE(RO) 1 - Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” a fost implementat de Institutul Clinic Fundeni, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

SN

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE