Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

ECOSAPIENS: Pericolul din îngrășământul natural
27.04.2015, 10:37 am

Gunoiul de grajd produs de vite, folosit adesea ca îngrășământ, conține multe gene noi de bacterii rezistente la antibiotice, provenite din intestinul rumegătoarelor, iar acestea reprezintă un potențial pericol pentru oameni, se arată într-un studiu.

Autorii studiului vorbesc de posibilitatea ca aceste noi gene să fie transferate unor bacterii aflate în solul în care se cultivă cereale și legume. Au fost identificate deja mii de gene rezistente la antibiotice, însă cea mai mare parte se regăsesc în bacterii inofensive. Cercetătorii se tem ca aceste gene să nu apară în agenți patogeni ce provoacă intoxicații alimentare sau infecții nozocomiale. În cadrul cercetării, oamenii de știință au identificat in gunoiul de grajd produs de vaci de lapte, 80 de gene rezistente la antibiotice. Unele din aceste gene s-au regăsit și într-o tulpină de laborator a bacteriei Escherichia coli, care produce intoxicații alimentare și infecții urinare.

O veste buna ar fi ca genele care dau rezistență la antibiotice și care aparțin bacteriilor din intestinul vacilor nu reprezintă deocamdată un pericol pentru oameni. Cealaltă posibilitate ar fi, insa, ca noile gene rezistente descoperite în gunoiul de grajd provenit de la vaci să se transfere într-o bună zi la oameni. Unele bacterii din gunoiul de grajd ar putea fi patogene pentru oameni și, dacă acestea ajung să fie rezistente la antibiotice, ar putea apărea o problemă sanitară serioasă, explică cercetătorii.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE