Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

ECOSAPIENS: A început a șasea extincție masivă!
01.06.2015, 7:47 am

A șasea extincție masivă are loc acum, avertizează specialiștii. O specie de mamifere din patru, una din opt de păsări și peste una din trei de amfibieni sunt în prezent în pericol să dispară de pe Pământ. Global, mai mult de o specie din trei se află în această situație alarmantă.

Situația este cu atât mai gravă cu cât fenomenul se accelerează. În doar o jumătate de secol, "exemplarele din speciile de vertebrate au scăzut la jumătate", se arată în raportul Planeta Vie 2014. Astfel, speciile vegetale și animale se sting de cel puțin 1.000 de ori mai repede decât înainte de apariția omului pe Pământ.

Fenomenul este atât de intens încât se vorbește în prezent de "a șasea extincție masivă", după cea în care au dispărut dinozaurii, în urmă cu 65 de milioane de ani. Diferența este că acum, pentru prima oară, procesul apare din cauza unei singure specii: omul, care, spun specialiștii, ar fi devenit unicul actor al evoluției planetei. Drept consecință a activității umane nefaste, o specie de mamifere din patru, una din opt de păsări și peste una din trei de amfibieni sunt amenințate, conform celei mai recente ediții a Listei roșii mondiale, aflate la originea inventarului biodiversității.

Fenomenul nu vizează doar tigrii de Bengal sau marii urși panda; Franța, spre exemplu, se numără printre cele zece țări unde se află cel mai mare număr de animale în pericol de dispariție.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE