Minisat Explorer
Sergiu Dumitru

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

TABLETA DE SĂNĂTATE: Tulburările de somn cresc riscul de AVC
17.06.2015, 7:39 am

Tulburările de somn reprezintă un factor de risc major pentru declanşarea crizelor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), arată un studiu american.

Tulburările de somn ar trebui incluse în aceeaşi categorie de factori de risc alături de fumat, lipsa activităţilor fizice şi alimentaţia deficitară, precizează autorii acestei cercetări ştiinţifice.

Studiul estimează că riscul de AVC creşte de patru ori în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn. Autorii reamintesc rata ridicată a mortalităţii ce a fost asociată cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50% în cazul deceselor premature, iar 80% dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic şi AVC. Ipoteza cercetătorilor americani se bazează pe o legătură foarte puternică între tulburările de somn şi dezvoltarea riscului cardiovascular.

Pe durata studiului, cercetătorii au remarcat faptul că 63% dintre participanţii care au suferit o criză cardiacă sufereau şi de tulburări de somn. Aceste tulburări de somn au fost asociate la rândul lor cu anxietate, depresie, epuizare şi stres. Tulburările de somn apar în rândul persoanelor care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE