Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Ecosapiens: Zgomotul din trafic ne scurtează viața
29.06.2015, 11:49 am

Zgomotul din trafic ne îngreunează şi ne scurtează viaţa. 

Persoanele care locuiesc în oraşe mari, unde nivelul zgomotului din trafic depăşeşte 60 de decibeli, sunt cel mai expuse riscului de a nu apuca senectutea, arată o cercetare realizată de experţi englezi.

Potrivit acestora, hipertensiunea, tulburările de somn şi stresul cauzate de zgomotele puternice din trafic pot creşte riscul de instalare a bolilor de inimă şi a celor cardiovasculare la persoanele cu vârste sub 50 de ani.

Studiul a fost realizat în Londra, care are o populaţie de peste 1,6 milioane de locuitori şi unde nivelul polării fonice cauzată de trafic este extrem de crescut.

Rezultatele au arătat că persoanele care locuiesc în zone intens circulate au un risc cu 5% mai ridicat de a suferi un atac cerebral, în comparaţie cu cele care au norocul să locuiască în cartiere mai liniştite.

Zgomotul din trafic a mai fost asociat în trecut cu tulburări ale somnului şi presiune crescută a sângelui, însă acesta este primul studiu de mare amploare care demonstrează fără echivoc că există o legătură între poluarea fonică şi accidentul vascular cerebral.

Studiul a presupus monitorizarea a 8,6 milioane de persoane, între 2003 şi 2010, măsurarea nivelului sonor din trafic 24 de ore din 24, frecvenţa internărilor în spitale, precum şi a celor mai întâlnite probleme de sănătate care au dus la necesitatea îngrijirilor medicale. Cercetarea a luat în calcul şi alţi factori de risc, cum ar fi sexul, vârsta, rasa, fumatul, nivelul de poluare şi cel socio-economic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca nivelul sonor al mediului să nu depăşească 30 de decibeli pentru a preveni problemele de sănătate. Cu toate acestea, aproape jumătate din ţările din Europa prezintă un zgomot în trafic de peste 55 de decibeli.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE