Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

ECOSAPIENS: Acumulatori din lemn, soluţia viitorului!
13.07.2015, 7:47 am

In viitor, acumulatorii ar putea fi fabricati din lemn. Si asta pentru ca acumulatorii actuali sunt greu de reciclat, uneori chiar imposibil, si constituie unul dintre factorii cei mai nocivi, atunci cand sunt eliminati ca deseuri.  

Elementul cel mai nociv al acestor deseuri este litiul, prezent aproape totdeauna in instalatiile de inmagazinat energie electrica. O solutie noua, pentru a stoca energia nu numai fara litiu, dar chiar folosind materiale biodegradabile, este in faza de studii avansate la Universitatea Maryland, SUA.

Cercetatorii au conceput un nou tip de acumulatori, al caror suport consta dintr-o fasie foarte fina din lemn, placata cu cositor si cu sodiu in locul litiului. Fibrele copacilor contin apa bogata in substate minerale, ceea ce inseamna ca, inlocuind acest lichid cu electrolitul capabil sa stocheze curent, obtinem foarte simplu acumulatorul de care avem nevoie.

Lemnul este un material organic, foarte flexibil, ceea ce costituie un avantaj. El rezista perfect in timp si permite cel putin 400 cicluri de incarcare la un acumulator. In faza actuala a cercetatarii, acumulatorul cu miez de lemn si electrozi din cositor si sodiu nu pare sa poata asigura inca performantele ce se predind de la aparatele de telefonie mobila.

Este insa foarte posibil ca asemenea acumulatoare sa constituie in viitor solutia ideala pentru centralele solare, care stocheaza ziua energia ce urmeaza a fi livrata noptea, pentru functionarea permanenta.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE