Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

TABLETA DE SĂNĂTATE: Atenţie la scăldatul în piscine şi ştranduri!
15.07.2015, 7:45 am

Ştrandurile şi piscinele ne ademenesc în această perioadă caniculară, însă medicii avertizează că apa din bazine poate provoca o serie de boli infecţioase, dacă nu este tratată corespunzător. Însă nici excesul de agenţi dezinfectanţi nu este de dorit, pentru că poate duce la apariţia bolilor de piele.

Bacteriile se dezvoltă foarte rapid, mai ales într-un mediu umed şi cald, aşa cum sunt podelele ştrandurilor, motiv pentru care este indicată purtarea unor şlapi, astfel încât pielea să nu atingă podeaua. În caz contrar, există riscul apariţiei de fisuri, crăpături ale pielii şi mâncărimi între degetele de la picioare şi la nivelul tălpii, afecţiune cunoscută sub numele de ciuperca piciorului. De asemenea, tot la nivelul piciorului pot apărea verucile sau negii.

O altă micoză pe care o putem lua de la ştrand este onicomicoza sau ciuperca unghiilor, care apare cu predilecţie la unghiile picioarelor. Deşi nu este dureroasă, onicomicoza este inestetică şi, dacă nu este tratată în timp util, poate duce la pierderea unghiei.

Scăldatul în ştranduri mai poate duce la apariţia unor dermatite de contact, a furunculelor, pitiriazisului (pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului) şi a pruritului cutanat – mai ales la persoanele cu pielea sensibilă. Clorul din bazine poate favoriza şi apariţia acneei deoarece persoanele cu pielea sensibilă au tendinţa să se scarpine mai puternic şi astfel creează o cale propice de dezvoltare a bacteriilor.

Şi ochii pot avea de suferit din cauza apei din bazine. Uscăciunea ochilor şi conjunctivita sunt probleme des întâlnite după o baie în ştranduri. Conjunctivita se manifestă prin înroşirea ochilor, mâncărime, lăcrimare abundentă şi secreţie mucopurulentă alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor şi în colţurile ochilor. Conjunctivita poate fi prevenită şi dacă evităm să ne ştergem la ochi sau pe faţă cu mâinile murdare sau transpirate. Apa din ştranduri poate duce şi la apariţia otitelor externe; odată intrată în canalul auditiv, poate produce inflamaţii şi durere.

De asemenea, scăldatul în apa cu diverse microorganisme poate duce la apariţia otitei de piscină, care se manifestă prin mâncărime, durere şi senzaţie de ureche înfundată. Pentru a preveni aceste probleme, ţineţi cont de sfaturile medicilor: nu înghiţiți apa din piscine; faceți duş înainte şi după baia din piscină; evitați să mergi la piscină dacă aveți o rană sau infecţie; nu vă aşezați direct pe saltea, ci puneți un prosop curat peste aceasta; spălați-vă pe faţă cu apă rece la ieşirea din piscină, pentru a evita infecţiile bacteriene cu stafilococi.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE