Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

ECOSAPIENS: Drumuri pavate cu plastic şi alge!
24.08.2015, 7:36 am

Drumurile ar putea fi pavate în curând cu materiale provenite din deşeuri de plastic şi alge.

O firma olandeză a dezvăluit un proiect de drumuri acoperite cu plastic reciclat, iar la Nantes (Franţa) o echipă de cercetători a pus la punct un biobitum pe bază de alge.

La scară europeană, numai 25% din deşeurile de plastic sunt reciclate şi la scară mondială peste 55% ar fi incinerate. Firma olandeză propune înlocuirea asfaltului, responsabil în fiecare an de 1,6 milioane de tone de emisii de CO2 la nivel mondial, cu un strat realizat integral pe baza de sticle de apă folosite, recuperate îndeosebi din oceane, pe care le poluează.

Potrivit firmei, procedeul ar oferi multe avantaje. Durata de viaţă a drumurilor astfel pavate ar fi de trei ori mai mare decât în cazul asfaltului. Îmbrăcămintea ar putea rezista la mari variaţii de temperatură şi ar necesita mai puţine lucrări de întreţinere decât asfaltul. Acest proiect promiţător nu a fost încă implantat pe vreo infrastructură, însă oraşul Rotterdam s-a arătat interesat în a-l testa în curând.

Pentru reînnoirea materialelor cu care se îmbracă şoselele se cercetează şi alte piste. Printre acestea se remarcă un proiect de realizare a unui biobitum pe bază de alge, dezvoltat de cercetătorii francezi de la Universitatea din Nantes. După compactarea unor reziduuri de spirulină şi utilizarea unui procedeu de lichefiere, cercetătorii au amestecat algele şi apa sub presiune, obţinând un lichid negru, vâscos şi hidrofob, cu foarte bune caracteristici tehnice.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE