Non Stop Music
CHEIA SUCCESULUI: Sfaturi pentru părinții care le permit micuților să utilizeze un telefon mobil
29.01.2016, 11:19 am
Când este momentul potrivit ca un copilul să utilizeze un telefon mobil “deştept” este opţiunea fiecărui părinte. S-a constatat însă că vârsta copiilor care pun pentru prima dată mâna pe un telefon mobil este din ce în ce mai mică. La Cheia Succesului aflăm câteva sfaturi de care să ţineţi cont atunci când copiii se joacă la un astfel de dispozitiv.
Se ştie că nu este foarte indicat ca un copil de până în doi ani să stea în faţa unui ecran (de orice fel: telefon, televizor sau computer). Dacă, totuşi, consideri că este util ca micuţul tău să se joace cu un telefon mobil, iată câteva sfaturi care te pot ajuta.
Foloseşte aplicaţiile de la smartphone-ul tău pentru dezvoltarea vorbirii. Urmăriţi imaginile împreună şi apoi discutaţi despre ceea ce se întâmplă acolo. Folosiţi aplicaţii care implică imagini, litere, cifre, cuvinte, sunete, astfel încât toate acestea să-i dezvolte abilităţile de comunicare.
Urmăreşte piaţa aplicaţiilor pentru smartphone-uri şi alege-le pe acelea care încurajează interacţiunea şi dezvoltarea cunoştinţelor. Evită jocurile care nu aduc nici un beneficiu educaţional copilului.
Atunci când copilul se joacă la telefonul mobil, trebuie să-l supraveghezi. În primul rând trebuie să ştie cum se utilizează corect aparatul.
Limitează, totuşi, timpul petrecut de copil în compania unui telefon mobil, chiar dacă aplicaţiile sunt educaţionale. Nu există un set de reguli cât de mult sau cât de puţin timp ar trebui să petreacă un copil jucându-se cu un astfel de dispozitiv, însă este şi mai important să interacţioneze şi să socializeze cu copii de vârsta lui decât să stea în faţa unui ecran de smartphone.
În cazul în care copilul plânge, nu folosi telefonul mobil pentru a-i distrage atenţia. Deşi pe termen scurt, vei obţine rezultatul dorit şi copilul se va linişti, pe termen lung îl vei învăţa că va obţine telefonul mobil doar dacă ţipă cât îl ţin plămânii.
Tehnologia va deveni din ce în ce mai avansată, iar copiii vor fi din ce în ce mai perspicace în utilizarea ei. Nu este un lucru rău, însă nici bine nu face, mai ales când se înclină balanţa în defavoarea ieşirilor în parc şi a interacţiunii cu copiii de vârsta lor. Principalul lucru pe care un copil ar trebui să-l înveţe de la părinţi despre tehnologia de ultimă generaţie este utilizarea ei cu moderaţie şi cu responsabilitate.