Happy Hours
Cristina si Cosmin

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Pentru creștinii ortodocși, a început Săptămâna albă
20.02.2017, 10:05 am

Creștinii ortodocși se află în Săptămâna albă, adică aceea în care mai au voie să mănânce doar brânzeturi, lactate, ouă și chiar carne albă, de pește. De la culoarea acestor alimente, ce pot fi consumate inclusiv în zilele obișnuite de post, respectiv miercuri și vineri, a fost numită și săptămâna dinaintea Postului Paștelui.

Ortodocșii au lăsat, ieri, în Duminica Înfricoșatei Judecăți, secul de carne, de care nu se vor mai atinge până la masa de Sfintele Paști.

Postul Mare este cel mai aspru dintre toate perioadele restrictive de peste an, cu cele mai puține dezlegări la pește comparativ cu Postul Crăciunului din sezonul rece.

Ortodocșii vor avea voie să mănânce pește de Bunavestire, pe 25 martie, și de Florii, cu o săptămână înainte de Paște, respectiv pe 9 aprilie.

Anul acesta, Sărbătorile Pascale vor fi în aceeași zi, atât la ortodocși, cât și la catolici.

Evenimentul va avea loc pe 16 aprilie.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Spre deosebire de ortodocși, Biserica Catolică recomandă, în perioadele restrictive, evitarea produselor din carne, dar nu și a lactatelor, brânzeturilor sau a peștelui.

Atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici, Postul Paștelui este o perioadă de curățenie trupească și sufletească, în vederea sărbătoririi evenimentului Învierii Domnului.

Postul nu are valoare fără rugăciune, gânduri și fapte bune și nu este o dietă alimentară.

Medicii nutriționiștii îi recunosc totuși efectele pozitive pentru detoxifierea corpului, după sezonul rece în care se consumă mai multă carne și chiar grăsimi.

Atât nutriționiștii, cât și teologii nu recomandă excese, în post, pentru credincioșii obișnuiți.

Reprezentanții bisericii precizează că numai călugării pot ține un post autentic, la care ajută meditația și rugăciunea.

Copiilor, femeilor însărcinate sau celor care suferă de diverse afecțiuni medicale nu li se recomandă întregul post, mai spun teologii.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE