Happy Hours
Cristina si Cosmin

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Profesorii participanți la un Program Erasmus, implementat la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni, invitați la Primăria municipiului dâmbovițean!
03.03.2017, 9:12 am

Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni este, în aceste zile, gazda unor activități educaționale în cadrul unui Program Erasmus. Oaspeți de seamă din cinci țări, Turcia, Austria, Bulgaria, Italia și Macedonia participă la Moreni, în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 4, la manifestări care au rolul de le dezvolta copiilor simțul estetic și dragostea pentru frumos. Profesorii de peste hotare, participanți la proiect, au fost invitați ieri și la Primăria Moreni.

Astfel, instituția publică dâmbovițeană a fost gazda unei delegații în cadrul proiectului ,,Let’s ART the Future!”. Este vorba de un proiect de parteneriat doar între școli în cadrul programului Erasmus+-2016-1-TR01-ka219-034576_4.

Este un proiect de parteneriat între școli din Moreni (Școala Gimnazială nr. 4), GTVS SPIELMANNGASSE din Viena, Austria, FONDATSIYA ALTERNATIVA ALFA I OMEGA, din Sofia, Bulgaria, NUOVA DIREZIONE DIDATTICA VASTO din Vasto, Italia, OOU Lazo Angelovski din Skopje, Macedonia.

Școala coordonatoare a Programului Erasmus este ODTÜ GELIȘTIRME VAKFI OKULLARI din Ankara, Turcia.

Programul vizează studiul artelor cu scopul formării de achiziții și dobândirii succesului școlar.

,,Activitatea se realizează în cadrul unui Program Erasmus și are ca obiective dezvoltarea simțului estetic, formarea unor abilități artistice la copiii de vârstă școlară mică, predarea și învățarea prin intermediul artelor vizuale. Totodată, se au în vedere: îmbogățirea metodelor și strategiilor de predare - învățare prin utilizarea artelor; promovarea învățării interculturale; îmbunătățirea competențelor sociale și interculturale ale elevilor; motivarea elevilor în învățarea unei limbi străine; îmbunătățirea competențelor IT; crearea unei baze virtuale de colaborare între copii, profesori și diferite instituții educaționale; creșterea interesului elevilor de a studia cultura altor țări”, a declarat pentru RADIO MINISAT, coordonatorul proiectului implementat la Școala Gimnazială Nr. 4 din Moreni, profesor învățământ primar, Mihaela Dogărel.

Cu ospitalitatea specific românească, profesorii de peste hotare au fost primiți la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni, cu pâine și sare, dar mai ales cu multă căldură sufletească. La ceas de sărbătoare, în cadrul derulării vizitei reprezentanților școlilor partenere din Programul Erasmus, instituția dâmbovițeană de învățământ s-a dovedit un veritabil tărâm al Sânzienelor. Toate cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni au îmbrăcat cu bucurie bluza nobilă a străbunilor noștri, ia românească, pentru a le oferi oaspeților de peste hotare o imagine autentică a portului popular românesc.

Instituția de învățământ din Moreni a răsunat, în aceste zile, de muzică populară fiind interpretate și dansuri tradiționale românești de către elevii școlii în cadrul unor manifestări artistice derulate în cadrul programului al cărui obiectiv principal este predarea artelor.

Tradiția Mărțișorului a fost, de asemenea, ,,predată” oaspeților de peste hotare prin organizarea unor ateliere de lucru. Împreună, elevi, dascăli ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni, dar și profesori de la școlile partenere au confecționat și pictat mărțișoare, linguri de lemn sau mici obiecte de artizanat.

Cu mărțișoare, au fost întâmpinați profesorii de peste hotare și la Primăria Moreni. Întâlnirea a fost marcată de emoție, edilul-șef al municipiului dâmbovițean ținând să-și declare bucuria cu privire la implementarea acestui Program Erasmus la Moreni.

După un scurt istoric al localității, Constantin Dinu, Primarul municipiului Moreni, le-a prezentat invitaților proiectele de dezvoltare urbană aflate pe agenda de lucru a executivului, precum și acțiunile de sprijinire și îmbunătățire a sistemului educațional de la nivel local.

La finalul întâlnirii, Primarul municipiului Moreni, Constantin Dinu, le-a oferit doamnelor și domnișoarelor din delegația transnațională mărțișoare, specificând particularitatea acestei tradiții la români. Totodată, edilul-șef și-a exprimat speranța că oaspeții de peste hotare vor reveni cu drag la Moreni.

,,Manifestările au continuat la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni cu activități artistice, interpretare de muzică tradițională românească, dar și specifică fiecărei țări invitate, momente muzicale, ateliere de pictură și o scenetă de teatru pe tema sosirii primăverii”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni, profesor Norica Vremăroiu.

Produsele proiectului sunt Trenul păcii, CD și carte cu cântece pentru copii, DVD cu jocuri tradiționale pentru copii, Galerie de artă (copiii studiază pictori renumiți în tările participante, apoi realizează lucrări inspirate din operele acestora), Carte de povești pentru copii, Benzi desenate inspirate din poveștile selectate, Muzeul de jucării, Dicționarul multilingvistic, Carte de bucate, Ghidul de bune practici.

Un tren al păcii a fost realizat și la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni fiind așezat la intrare în holul de la parterul instituției de învățământ. În plus, manifestarea are și o mascotă care a poposit zilele acestea la elevii Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni pentru ca aceștia să fie mai aproape de artă devenind, la rândul lor, mici artiști. De altfel, întreaga Școală Gimnazială Nr. 4 Moreni a devenit o expoziție de pictură și desene realizate de elevii instituției de învățământ.

În cadrul Programului Erasmus, profesorii de peste hotare au fost invitați de către gazdele lor, dascălii de la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni, să cunoască din frumusețile țării noastre prin intermediul unor vizite la principale obiective turistice din Târgoviște, Sinaia și Bran.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE