Happy Hours
Cristina si Cosmin

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici!
08.03.2017, 9:07 am

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc mâine pe cei 40 de mucenici  din Sevastia Armeniei. În cinstea acestui eveniment, credincioşii  mănâncă mâine o mâncare tradiţională, cu acelaşi nume şi cinstesc 40 de pahare de vin câte unul pentru fiecare dintre mucenicii prigoniţi de păgâni, datorită credinţei lor în Iisus Hristos.

Tot mâine, se săvârșesc slujbe ortodoxe de pomenire a eroilor neamului, în special, a victimelor comunismului, potrivit unei hotărâri a Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul creştin a căpătat în timp, o semnificaţie aparte, la români, datorită coincidenţei  cu începerea anului agricol, astfel că a fost generată o sărbatoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii.

Potrivit credinţei populare, în ziua mucenicilor se încheie zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, numite babe şi se lasă loc, zilelor mai calde, ale moşilor.

De aceea, în aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura şi să intre gerul sau jocul copiilor peste foc. 

                                             

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE