Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

A început Săptămâna Patimilor!
10.04.2017, 10:12 am

Pentru creștinii ortodocși astăzi începe Săptămâna Patimilor. Aceasta este o perioadă aspră din Postul Paștelui când credincioșii își desăvârșesc pregătirile sufletești și trupești în vederea întâmpinării așa cum se cuvine a Sfintelor Paști.

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, se face curățenie generală în gospodării. Curțile sunt măturate, iar casele trebuie să strălucească de curățenie pentru că ele "te blesteamă dacă Sfintele Paști le prind necurățate", spun tradițiile populare.

În Lunea Mare se aerisește casa și se văruiesc pomii din gospodărie, după cum arată calendarul popular. Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile la câmp.

În Joia Mare, data limită slujbelor speciale dedicate morților, credincioșii duc la biserică prescuri, colaci, vin, miere de albine și fructe pentru a fi sfințite și împărțite.

Conform tradiției, în noaptea ce premerge Joia Mare sau în dimineața acestei zile se deschid mormintele și sufletele morților se întorc la casele lor. În trecut, în localitățile din mediul rural, pentru întampinarea lor se aprindeau focuri prin curți, în fața casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească.

Focurile din Joia-Mare erau ruguri funerare aprinse pentru fiecare mort în parte sau pentru toti morții din familie și reprezentau o replica precreștină la înhumarea Lui Iisus din Vinerea Mare.

În Săptămâna Mare, la bisericile și la mănăstririle creștin-ortodoxe, încep Deniile! Această perioadă marchează Drumul pe Golgota a Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE