Happy Hours
Cristina si Cosmin

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Joia Mare: La Denia de mâine, se citesc cele 12 Evanghelii și ne alegem tot atâtea dorințe!
12.04.2017, 3:16 pm

În Joia Mare, Iisus a stat la Cina cea de Taină cu cei 12 apostoli ai săi, scenă reprezentată frecvent în iconografia creştină. Tot azi, Iisus s-a rugat pentru ultima oară, în Grădina Gheţimani din Ierusalim, de acolo fiind luat de cei care l-au răstignit pe cruce.

Joia Mare este ziua când a murit Iisus, iar mâine este înmormântat.

La slujba de dimineaţă din Joia Mare sunt pomeniţi străbunii şi se spune că, spiritele acestora se întorc la cei dragi.

La Denia de seară, există tradiţia creştin-ortodoxă, potrivit căreia, credincioşii îşi aleg 12 dorinţe în timp ce preoţii citesc cele 12 Evanghelii. Creştinii fac 12 noduri la o aţă şi desfac din acestea, când sunt la necaz, iar dorinţele se împlinesc. Şi fetelor nemăritate li se poate împlini dorinţa de a-şi afla ursitul, dacă îşi aşază acest talisman sub pernă, în noaptea din Joia Mare.

Potrivit tradiţiilor populare, femeile care nu-şi termină treburile gospodăreşti până în Joia Mare, la asfinţit, sunt certate de nişte spirite feminine rele, numite Joimăriţe. La sate, copiii pleacă astăzi pe uliţe cu un gen de colind satiric, în care sunt ironizate femeile leneşe.

Tot azi, se împart ţuică şi alte băuturi, pentru a fi îmbunate sufletele străbunilor, care se întorc la cei dragi până de Rusalii.

În cultura populară, Joia Mare este ziua în care se vopsesc ouăle, pentru masa de Paşti. Cu privire la culoarea acestora, ar fi de spus că, tradiţional, trebuie să fie roşii, în semn de respect pentru jertfa lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce.

Altă tradiţe ne învaţă cum să avem obrajii rumeni şi să fim bogaţi tot anul. De exemplu, în prima zi de Paşti, să ne spălăm cu apa în care am aşezat un ou roşu şi bani.

 

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE