Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Vinerea Mare, semnificații și tradiții
13.04.2017, 11:15 am

Vinerea Mare este cel mai trist eveniment al creştinătăţii.

Preoții săvârșesc slujba de aducere a Sfântului Epitaf din altar.

Încă de dimineață, credincioşii aduc în Vinerea Mare flori la biserici, pentru Fiul Lui Dumnezeu, care s-a jertfit pentru mântuirea oamenilor. Florile sunt sfinţite de preoti, iar la sfârşitul slujbei, sunt oferite credincioşilor, pentru a-i apăra de boli şi necazuri. Tot astăzi, în lăcaşele de cult creştine, există obiceiul trecerii pe sub masa, pe care se afla Sfântul Epitaf, în special, a copiilor.

Acest ritual simbolizează trecerea credincioșilor pe la mormântul Lui Iisus în semn de cinstire pentru Fiul Lui Dumnezeu, care s-a jertfit pentru mântuirea oamenilor.

Înainte de a trece pe sub masa cu Sfântul Epitaf, credincioșii așază flori pe aceasta. După ce trec pe sub masă, se sărută crucea Lui Iisus Hristos, aflată în mijlocul bisericilor.

Acesta este un simbol al Crucii pe care a fost răstignit Iisus.

Prin intermediul acestui obicei creștin, credincioșii cinstesc și trăiesc momentul jertfei Fiului Lui Dumnezeu.

După ce sărută crucea, credincioșii se întorc la masă pe partea stângă, nu pe partea dreaptă. Ritualul se repetă de trei ori.

Ritualul poate fi efectuat de către toți credincioșii, adulți și copii.

Obiceiul trecerii pe sub masă este realizat, în special, de către cei mici.

Totodată, pot fi aduși pentru a fi trecuți pe sub masă și bebelușii care nu au fost încă botezați, fiind vorba de trecerea pe la mormântul Lui Iisus.

Copiii nebotezați nu au voie să participe la slujbele de liturghie, dar au voie să intre în lăcașele de cult, după cum precizează reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Acest aspect este bine de știut pentru că există și multe reguli populare care nu au legătură cu dogmele ortodoxe.

De asemenea, după ce ne împărtășim avem voie să pupăm icoanele sfinte. Deși popular acest aspect este interzis, nu există nicio interdicție din partea bisericii, mai precizează teologii.

În această perioadă, credincioșii care au ținut Postul mare, se împărtășesc.

În Vinerea Mare, după ce trec pe sub masa cu Sfântul Epitaf, se împărtășesc, în special, copiii.

La Denia din Vinerea Mare, se cânta Prohodul Domnului şi se înconjoară bisericile de trei ori, în procesiuni conduse de către preoţi. Procesiunea simbolizează cele trei zile în care a stat Iisus Hristos în mormânt înainte de a învia.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE