Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Oportunități privind stagii de pregătire în Germania și Polonia pentru Liceul ,,N.Ciorănescu” din Târgoviște
14.06.2017, 8:37 am

Profesori și inspectori școlari din Europa, sosiți săptămâna trecută, în proiectul de parteneriat strategic pentru cooperare în vederea susținerii inovării implementat de ISJ Dâmbovița, CCD Dâmbovița și două unități de învățământ gimnazial – denumit Inovare prin Arte Creative, o parte a delegației din Turcia (regiunea Mersin) a dorit vizitarea unei unități de învățământ care pregătește tinerii pentru piața muncii în domeniul tehnic.

Vizita a fost organizată la Liceul Tehnologic ”Nicolae Ciorănescu” din Târgoviște (cunoscut în trecut ca Liceul Nr. 1 sau Centrul Școlar) care asigură o parte a pregătirii practice a elevilor în atelierele și laboratoarele dotate tehnic cu echipamente și aparatură de ultimă oră (majoritar germană) prin programele PHARE TVET și POR (REGIO), restul activității practice fiind desfășurat la firmele cu care sunt încheiate anual contracte de colaborare, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție de la Inspectoratul Școlar al Județului Dâmbovița.

Delegația de inspectori școlari și profesori a apreciat atât gradul de profesionalism al cadrelor didactice, cât și utilitatea echipamentelor în vederea formării competențelor profesionale pentru elevii de liceu sau școală profesională.

În laboratoarele de mecatronică și electrotehnică au fost vizitați elevii care realizau în practică scheme ale unor circuite electrice, puneau în aplicare noțiuni folosind presa hidraulică, aparatele cu comandă numerică și programau automat procesele industriale. Totodată în aceste laboratoare se realizează și verificări ale aparatelor electrice și electrocasnice în vederea înlăturării disfuncționalităților sau a eventualelor avarieri accidentale.

Delegația străină a fost impresionată și de laboratorul care este complet independent electric, bazându-se pe energia produsă în panourile solare instalate în incinta unității de învățământ. Energia alternativă, starea parametrilor meteorologici și hidrologici este studiată de elevii de la profilul resurse naturale și protecția mediului, cu ajutorul platformei meteorologice primită odată cu reabilitarea clădirii unității prin Programul Operațional Regional (2007-2013), implementat de Primăria Municipiului Târgoviște.

Oferta educațională asemănătoare dintre instituția românească și liceul din Turcia (tehnician mecatronist și tehnician ecolog și protecția calității mediului pentru învățământul liceal și mecanică și electrotehnică pentru învățământul profesional) a generat interesul pentru eventuale colaborări viitoare folosind finanțări prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

În vederea colaborării, între cele două unități de învățământ s-au realizat schimburi de date de contact, s-au discutat eventuale parteneriate cu instituții din Germania și Polonia și au fost stabilite reperele unui perteneriat strategic în domeniul VET pentru apelul din 2018 al Programului Erasmus+.

În contextul unei economii dinamice și a creșterii interesului agenților economici pentru absolvenții de licee tehnologice și școli profesionale, modul în care se desfășoară activitățile de instruire practică, parteneriatele cu agenții economici de la nivel județean, formarea cadrelor didactice de specialitate reprezintă aspectele care se vor lua în calcul într-un viitor parteneriat european pentru schimb de bune practici în domeniul formării profesionale a elevilor în care Liceul Tehnologic ”Nicolae Ciorănescu” din Târgoviște urmează să fie implicat, mai precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului Dâmbovița, profesor Valentin Stancu.

  

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE