Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine este Ziua Universală a Iei!
23.06.2017, 8:13 am

În cadrul portului feminin tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice în special de decorare, dar a marcat și statutul social-economic, precum și personalitatea purtătoarei.

Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denumire, devenită generică.

Născută la inițiativa comunității online «La Blouse Roumaine», Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, a ajuns, anul acesta, la cea de-a patra ediție și mobilizează din ce în ce mai multe organizații și comunități din întreaga lume. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat acestei inițiative pentru a doua oară și a stabilit pentru azi, vernisarea unei expoziții de amploare, care valorifică piesele din două colecții încă neexplorate, de o remarcabilă valoare științifică și culturală: colecțiile Sabina Cantacuzino și Eliza Brătianu – după cum se arată pe site-ul instituției.

,,Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu (prima fiind sora, a doua - soția prim-ministrului I. I. C. Brătianu) pentru portul țărănesc  se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central – și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național.

În România o asemenea inițiativă a aparținut, în mod semnificativ, reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc și l-au introdus și în protocolul curţii regale“, mai spun reprezentanții muzeului implicat în marcarea Zilei Universale a Iei.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE