Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mâine! În această noapte, sărbătoarea populară a Sânzienelor!
23.06.2017, 8:32 am

Noaptea de Sânziene este o noapte magică în care natura capătă puteri miraculoase. Acesta este momentul în care florile cu proprietăți tămăduitoare capătă puteri magice, după cum spun tradițiile populare. Potrivit acestora, de Sânziene este și momentul în care se culeg florile medicinale care au acum proprietăți miraculoase pentru sănătate.

Noaptea de Sânziene este un nou moment din calendarul popular în care fetele nemăritate își pot afla ursitul. Potrivit tradiției populare, acestea își pot visa alesul dacă își așează busuioc sub pernă.

Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi "Amuţitul cucului". Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 - 22 iunie) sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând.

"Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc", precizează etnologii.


Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau după cum e denumită popular, Drăgaica sau de Sânziene, este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legat de această zi, sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.

Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.

Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.

În cinstea marii sărbători, creștinii ortodocși aflați în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, au mâine, dezlegare la pește, după cum a rânduit Biserica Ortodoxă Română.› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE