Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Crizantema de Aur începe, săptămâna viitoare, la Târgoviște
10.10.2017, 1:09 pm

Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur” se deschide, joia viitoare, la Târgoviște. Cea de-a 50-a ediție, jubiliară, va fi găzduită de Teatrul „Tony Bulandra”.

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 în perioada 19-21 octombrie 2017, începând cu ora 18.00, în fiecare seară. Festivalul va fi redifuzat pe TVR Internațional și TVR Moldova, conform programărilor TVR. Postul TVR 2 va transmite selecțiuni din concertele extraordinare ale Festivalului. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 21 octombrie, ora 18.00, Gala Laureaților Concursului de Interpretare și Creație, precum și concertele extraordinare din programul festivalului;

Ediția a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe trei mari secțiuni:

Concursul de Interpretare, Concursul de Creație și Concertele extraordinare „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău” și „Ambasadorii Romanței” susținute de câștigători ai Trofeului „Crizantema de aur” și ai Premiului I ai Festivalului din perioada 1968-2016, de mari artiști din România și din alte 10 țări: Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franța, Italia, Germania, Olanda, Finlanda și Bulgaria, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști. Micro-recitalurile „Stele ale romanței” vor fi susținute în fiecare seară de mari interpreți de romanță: Daniela Vlădescu, Florin Georgescu și Matilda Pascal-Cojocărița;

Concursul de interpretare va aduce la rampă 16 concurenți selecționați în urma a 7 preselecții regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, în România și în Republica Moldova.

În afara Concursului de Interpretare, anul acesta vor fi prezenți în Festival 5 „boboci de Crizantemă” din România și din Republica Moldova, selecționați în urma preselecțiilor regionale.

Concursul de Creație va îmbogăți patrimoniul muzical național cu 12 romanțe în primă audiție, selectate în urma preselecției naționale, realizată în colaborare cu UCMR și jurizată de compozitori desemnați de UCMR;

Joi, 19 octombrie și vineri, 20 octombrie, se vor desfășura Concursurile de Interpretare și de Creație urmate de Gala Crizantemelor Clasice și Gala Crizantemelor Populare, încheiate cu Micro-recitalurile „Stele ale Romanței”, susținute de Daniela Vlădescu și Florin Georgescu.

Sâmbătă, 21 octombrie, Gala Laureaților se va încheia cu Micro-recitalul  „Stele ale romanței” susținut de Matilda Pascal-Cojocărița. În partea a 2-a a serii, va avea loc Concertul extraordinar „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”, susținut de Trofeele „Crizantema de aur” din Republica Moldova și cu participarea compozitorului Eugen Doga, care va fi omagiat la aniversarea a 80 de ani.

Seara a treia va fi încheiată de Concertul extraordinar „Ambasadorii Romanței” susținut de câștigători ai Trofeelor „Crizantema de aur” și de mari artiști din 10 țări care iubesc și promovează Romanța românească pe scenele internaționale: Marcel Roșca - Opera din Essen Germania; Mirela Spînu - Italia; Margareta Ivănuș - artist al poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin - România; Ivan Varbanov - Bulgaria; Mireille Rivat - Franța; Iurie Gâscă - artist al poporului din Republica Moldova; Codruț Bârsan - Opera din Chicago SUA;  Minna Liettya-Tyni - Finlanda; Liduin Stumpel - Olanda; cu participarea excepțională a lui Vladimir Samsonov - Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia și a tenorului Ryo Kasuga - Japonia.

Acompaniază orchestrele „Dor românesc” - dirijor Ștefan Cigu, „Romanța” - dirijor Lucian Vlădescu și „Folclor” - dirijor Petre Neamțu.

Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu; Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

Organizatorii au pregătit mai multe noutăți, în acest an:

PREMIERĂ: Inaugurarea Muzeului Romanței la Târgoviște, miercuri, 18 octombrie 2017, ora 17:00, unic în România, sub patronajul Federației Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO din Europa și America de Nord, cu participarea extraordinară a Președintelui onorific al Federației Mondiale UNESCO - George Christophides;

  • Omagiu corifeilor romanței - omagierea Reginei Romanței, Ioana Radu, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa; omagierea Trubadurului Romanței - Ionel Fernic; omagierea, împreună cu Fundația „Henry Mălineanu”, a marelui compozitor român de romanțe - Henry Mălineanu; omagierea marelui compozitor român din Moldova - Eugen Doga, la împlinirea a 80 de ani de la nașterea sa;
  • Masă rotundă „Romanța pentru Patrimoniul Mondial UNESCO” - vineri, 20 octombrie, ora 10:00, la Muzeul Romanței din Târgoviște. Participă reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Național al Patrimoniului, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Federației Europene și Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, invitați speciali ai centrelor culturale și instituțiilor muzicale din țară care organizează festivaluri și concerte de romanțe, membrii juriilor, compozitori și interpreți de romanțe din țară și din străinătate, reprezentanți ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Președintele festivalului este Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște, regia și scenografia sunt semnate de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște, iar direcția artistică este asigurată de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE