Weekend Matinal

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine, este sărbătorită Cuvioasa Parascheva!
13.10.2017, 1:18 pm

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc, mâine, pe Cuvioasa Parascheva. Aceasta este sfânta care aduce vindecare de boli grave. Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, sfintele sale moaşte aflându-se la Iaşi, acolo unde este în plină desfăşurare un pelerinaj prilejuit de sărbătorirea sa.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică vorbelele Mântuitorului: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină pe copilă să-și dăruiască hainele sale săracilor – se arată pe site-ul creștinortodox.ro.

După o vreme se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, se îndreaptă spre ținutul Pontului, oprindu-se la mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mânăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.

Din puținele știri privitoare la viața ei, se mai spune că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: "Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit". Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Aici, împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul – mai arată sursa citată.

Moaștele sale au fost aduse, mai târziu, în anul 1641, la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Era vorba de faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cuvioasa Parascheva aduce vindecare miraculoasă de boli grave, acelora care cred, se roagă și merg în pelerinaj la sfintele sale moaște, potrivit scrierilor creștin-ortodoxe.

De Cuvioasa Parascheva, există şi anumite obiceiuri populare. Astfel, dacă nu vrei să ai dureri de cap sau ochi, nu este bine ca, în această zi, să calci, să coși, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie. Nici spălatul rufelor nu e recomandat pentru că e mare sărbătoare. Tot cu prilejul acestei sărbători, în mediul rural, se fac şi unele previziuni populare despre cum va fi iarna.

Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Se împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie caldă.

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Acestea e bine să împartă mâncare unor copii sărmani. Astfel, vor avea parte de ocrotirea Sfintei la naștere, fără dureri şi cu sănătate pentru copil.

Tot de această sărbătoare se fac și unele previziuni despre această iarnă. Previziunile se află în mediul rural, în special, la stâne, fiind vorba de  somnul oilor.

Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă, în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una grea și friguroasă. În schimb, dacă nu e frig și oile dorm risipite, înseamnă că se anunță o iarnă blândă, potrivit tradiției populare.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE