Oglinda zilei

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Atenție la scarlatină!
16.10.2017, 8:42 pm

Focar de scarlatină la Grădinița Nr. 16 Târgoviște unde s-au înregistrat, săptămâna trecută, trei cazuri cu această boală. Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a făcut controale ca urmare a unei informări. Au fost dispuse verificări în unitate, iar unitatea a fost sancționată.

 DSP Dâmbovița ne oferă acum câteva informații despre scarlatină mai ales că, incidența acestei boli, este în această perioadă, maximul fiind atins luna viitoare.

 Scarlatina   este   o   boala   infecțioasă     bacteriana   determinată   de   tipuri   variate   de streptococ beta hemolitic de grup  A care produc toxina eritrogenă.

 Boala prezintă un caracter sezonier de toamna-iarna și primavară, cu incidență maximă  în luna noiembrie si minimă în luna  aprilie, având caracter epidemic la 5-6  ani.Oricine  poate   lua   scarlatina,   dar   cei  mai afectați sunt copiii cu vârsta între 5-12 ani. Scarlatina poate determina apariția  de focare în colectivitățile de copii preșcolari și școlari.

 

Debutul bolii este brusc, cu febră înaltă(39-40 grade Celsius), durere în gât, vărsături, dureri   de   cap,   frison,   stare   generală   modificată.   La   1-2   zile   de   la   debut   apare   eritemul caracteristic:   pete   roșii   mici,   aspre   la   pipăit,   la   baza   gâtului   și   torace. Ulterior   se generalizează. Perioada de incubație este de 3-6 zile până la maxim 10 zile.                    

 Transmiterea se face direct pe cale aerogenă, prin picăturile Flugge, care pot fi răspandite de bolnavi și purtători asimptomatici și, mai rar, prin contact indirect prin obiecte și alimente contaminate. 

 Cazurile confirmate sau probabile sunt  izolate și  se instituie tratament  cu antibiotic. Scarlatina, de obicei,  este o boală ușoară, însă fără tratament corespunzător poate duce  la complicații. Convalescenții   vor   fi   urmăriți   prin   medicul   de   familie   sau   de   colectivitate   cu privire la efectuarea corectă a  tratamentului și   a controalelor de  laborator, precum și a controalelor clinice periodice până la constatarea stării de sănătate. Contacții de colectivitate sau de familie vor fi supravegheați de medic timp de 10 zile  de la depistarea ultimului caz. Purtătorii depistați se tratează în ambulatoriu timp de 10 zile cu Penicilina V.   

 În colectivitățile de copii în care au apărut cazuri se va face triaj epidemiologic zilnic.

 Foștii bolnavi  de scarlatinaă vor fi primiți în colectivitate pe baza avizului medical eliberat de medicul de familie. Dezinfecția în focar se efectuează cu dezinfectanți uzuali.  Educația   sanitară   adresată,  în   special,   personalului   didactic,   părinților   și  copiilor,  se referă la modul de transmitere și riscurile afecțiunilor poststreptococice, se arată ântr-un material informativ trimis la redacție de DSP Dâmbovița

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE