Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

SARM pregătește formatori pentru promovarea astronomiei
18.10.2017, 2:40 pm

Din ce în ce mai mulți copii și tineri sunt interesați de educația prin astronomie. Au constatat acest lucru membrii Societății Astronomice Române de Meteori, în cadrul activităților specifice pe care le derulează, cât și în cadrul activităților organizate în unități de învățământ din mediul urban și rural. Prin urmare, pentru a compensa lipsa astronomiei în sistemul formal de educație, SARM, cu o experiență de 24 de ani în activitățile pe bază de voluntariat, va derula, începând de astăzi, timp de 6 zile, proiectul „Voluntariat în astronomia de tineret”.
Acesta are ca punct de plecare nevoia stimulării voluntariatului în vederea dezvoltării, la nivel naţional, a unei reţele de promovare a educaţiei nonformale prin astronomie, în contextul lipsei acesteia în sistemul formal de educaţie (astronomia nu se studiază în şcoală).
"Problema a fost identificată atât prin derularea de-a lungul timpului a programului SARM „Tineretul şi educaţia prin astronomie”, prin activităţi organizate în unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural sau în spaţiul public, în cadrul programelor anuale „Luna Mondială a Astronomiei” şi „Ziua Internaţională a Astronomiei”, cât şi în cadrul unei campanii recente de recrutare de tineri voluntari. Din ce în ce mai mulţi tineri sunt interesaţi de acest domeniu al educaţiei prin astronomie, în contextul participării acestora la olimpiade şi concursuri de astronomie în ţară şi străinătate, activităţi tip Şcoala Altfel, pasionaţi sau chiar doritori să urmeze o carieră în astronomie sau astrofizică", se arată într-un comunicat al SARM.
În cadrul proiectului „Voluntariat în astronomia de tineret”, 30 de tineri din judeţul Dâmboviţa şi din ţară vor participa, în perioada 18-23 octombrie 2017, la o sesiune de formare în domeniul educaţiei nonformale prin astronomie, în urma căreia îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele teoretice şi practice atât în astronomie, cât şi în implicarea în activităţi de voluntariat specifice acestui domeniu.
Evenimentul se va desfăşura la Runcu Stone, judeţul Dâmboviţa, într-un cadru adecvat activităţilor de educaţie prin astronomie, lipsit de poluare luminoasă. Proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului și este realizat în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița.

Dacă v-ați fi dorit să faceți parte din acest proiect și nu ați reușit să fiți selectat, aflați că vor mai fi șanse, mai ales că SARM caută, în continuare, voluntari pentru acțiunile viitoare, în contextul în care, la anul, se împlinesc 25 de ani de activitate a instituției și proiectele sunt din ce în ce mai ambițioase. De exemplu, dacă autoritățile locale își vor da girul, SARM are intenția să organizeze, la Târgoviște, un Festival Internațional de Astronomie, cu participanți din toată lumea. Informația a fost oferită, în premieră, pentru Radio MINISAT, de președintele SARM, Valentin Grigore.


› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE