Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Focurile de Sânmedru, în această seară!
25.10.2017, 11:45 am

Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri care are loc în ajun de Sfântul Dumitru este focul viu. În ajunul sărbătorii, este "Focul lui Sânmedru", când oamenii aprind focuri în curţi sau pe dealuri, peste care sar copiii, să fie sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători, după cum spun tradițiile populare.

Ritualul spune că aceia care sar peste foc vor fi sănătoşi tot anul şi feriţi de boli şi necazuri. Focul are menirea să alunge fiarele sălbatice, dar să aducă şi puteri roditoare, astfel că după ce este stins, oamenii aruncă în grădină cărbuni şi cenuşă. Este vorba, de fapt, de fertilizarea pământului.

Tot în această seară, în special, în zonele rurale, unde este ținut obiceiul, se împart covrigi, pâine, nuci, mere, struguri şi prune uscate doar celor care sar peste foc.

Tot astăzi se pomenesc și morţii. Se dau de pomană coliva de Sâmedru şi colaci în formă de cruce.

Considerat patronul păstorilor, Sânmedru aduce în repertoriul superstiţiilor un obicei străvechi pe care ciobanii din locurile Moldovei îl practică şi astăzi. Pentru a afla cum va fi iarna, păstrorii îşi aşează cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă va fi o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă va fi o oaie albă, iarna va fi aspră, grea și cu multe ninsori.

O altă practică prin care oamenii prognozau vremea era mersul oilor în dimineaţa de Sfântul Dumitru. Dacă se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca spre sud, iarna va fi grea, iar dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, se crede că iarna va fi uşoară.

Diseară focurile lui Sumedru se aprind nu doar la sate, ci și în buricul târgului, la sediul Centrului de Cultură Dâmbovița, unde sunteți așteptați de la ora 18.00. Traditia este pastrata de  locuitorii satelor din Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea. Numită „Focul lui Sumedru” sau „Focul de Sâmedru”, sărbătoarea marchează sfârşitul anului agricol şi începutul sezonului rece. Creştinii au suprapus-o celebrării Sfântului Dumitru care, după tradiţie, este „culegătorul şi strângătorul tuturor pâinilor şi al fructelor".

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE