Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Astăzi, este Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir!
26.10.2017, 12:23 pm

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a născut în Grecia, la sfârşitul secolului al-III-lea. Pentru faptele sale de vitejie, a devenit guvernator în Armata Romană. El a refuzat însă să lupte împotriva creştinilor, care erau persecutaţi în acea perioadă. Pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa sa în Iisus Hristos, a fost trimis la închisoare şi omorât.

Trupul său a fost luat apoi de creştini şi îngropat aşa cum se cuvine. Din trupul său, a început să curgă mir, prin care s-au săvârşit numeroase vindecări şi minuni.

În oraşul din Grecia, pe locul unde a murit, a fost ridicată o mânăstire unde se află racla cu sfintele sale moaşte.

Pentru că a săvârşit multe fapte de vitejie, dar a fost şi un apărător al creştinilor, Sfântul Dimitrie este considerat protectorul armatei. Şi Armata Română îl consideră ocrotitorul său.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre cei mai mari martiri ai creştinismului.

Tradiţiile populare spun că, azi, nu e bine să rupeți florile care au rămas neculese în grădini dacă acestea nu s-au ofilit. Şi aceasta pentru că frumusețea lor este înspre alinarea sufletelor celor morți.

Multe din superstițiile românești sunt legate şi de starea vremii în ziua Sfântului Dumitru. O vreme înnorată de Sfântul Dumitru, cu vânt si ploaie prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. Iarna va fi în schimb mai blândă, dacă afară nu va ploua şi cerul va fi senin.

Sfântul Dumitru este perceput în popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Sâmedru. El este considerat a fi patronul păstorilor și al toamnei. Tot azi, se fac și previziuni despre cum va fi iarna care vine. 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE