Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Alertă și în județul Dâmbovița privind infestare cu Anisakis în produse din pește!
30.10.2017, 6:45 pm

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis, zilele acestea, o alertă privind prezenţa unor larve de Anisakis în produse din pește.

Verificările au început și în județul Dâmbovița, după cum a declarat, astăzi, în jurul orei 10.00, pentru RADIO MINISAT, directorul Direcției Sanitare Vetrinare, Sandu Tolea. ,,În urmă cu câteva minute, am dispus începerea controalelor la nivelul județului Dâmbovița a produselor din pește. Avem o alertă privind prezenţa unor larve de Anisakis în produse din pește, emisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Vom face verificări și vă vom comunica rezultatele”.

Sesizări privind infestarea cu Anisakis au apărut, în aceste zile, la Moreni și Târgoviște, prin intermediul unor postări on.line.

Medicul pediatru, Felix Georgescu, din Moreni a postat pe contul  - Cabinetul de Pediatrie – pe care oferă și recomandări medicale : ,,Astăzi (n.r. 25 octombrie) am cumpărat macrou de la unul din market-urile din oraș (Moreni), congelat. Din nefericire la unul din pești am găsit în cavitatea abdominală niște viermi parazitari. Se pare că este vorba de ANISAKIS. Sunt sigur că face parte dintr-un lot mai mare și se poate găsi în toată țara. A fost un mare scandal în urmă cu câțiva ani când pe piața au fost descoperite câteva zeci de tone de peste infestat. Sunt voci care spun ca dacă pestele este înghețat la - 28 de grade celsius, atunci nu mai exista nici un risc pentru om. Vă sfătuiesc sa evitați consumul de peste care conține acești paraziți, și în cazul în care cumpărați macrou congelat să îl gătiți cum trebuie, la temperaturi înalte. Evitați peștele marinat sau sushi.”, a mai spus medicul care a postat pe contul menționat și o fotografie cu peștele infestat pe care îl cumpărase.

O altă sesizare a apărut, tot în mediul on.line, cu privire la cumpărarea de pește infestat de la un renumit concern german din Târgoviște.

,,Astfel de sesizări nu ajută nimănui. Se creează panică, artificial. Cetățenii care vor să sesizeze astfel de aspecte trebuie să aducă produsul, însoțit de bonul de cumpărare, la unul dintre punctele D.S.V.Dâmbovița. Poate fi pește adus din Deltă, neverificat, și apoi să facă astfel de postări. În plus, în peștele congelat nu pot fi evidențiate astfel de larve. Paraziții trăiesc în peștele proaspăt. Oricum, D.S.V. Dâmbovița se autosesizează și va face verificări la magazinele din Moreni și Târgoviște.”, a mai precizat pentru RADIO MINISAT, directorul D.S.V. Dâmbovița, Sandu Tolea.

În postarea sa on.line, despre  această boală parazitară, medicul Felix Georgescu din Moreni informează :

,,Anisakiaza este o boală parazitară rară cauzată de infestarea cu larve de anisakis. Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi din clasa nematodelor care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală și în mușchii peștilor de apă de mare ca heringul, morunul și macroul.

Contaminare și simptome:

- lngerată prin intermediul peștilor infestați, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibărește în peretele lor. Prezența sa se manifestă printr-o durere abdominală, uneori violentă și prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.). 
Când boala nu este tratată, la câteva săptămâni după infestare se declanșează o ocluzie intestinală, provocată de formarea unei tumori care înglobează larva (granulom eozinofil al intestinului).

Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei.

Anisakiaza se previne asigurând congelarea peștelui oceanic în momentul pescuirii lui (el trebuie să fie eviscerat și apoi congelat la -20 grade Celsius) și gătindu-l pe foc înainte de a-l consuma.”, mai precizează sursa citată.

 

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE