Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc, mâine, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil!
07.11.2017, 5:24 pm

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc, mâine, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil!

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt prăznuiţi, în fiecare an, pe 8 noiembrie.

În limba ebraică, Sfântul Arhanghel Mihail, înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?".

Tot în ebraică, numele Sfântului Gavriil înseamnă "Dumnezeu este puterea mea!". El este mesagerul veștilor bune, care i-a spus Mariei că este cea aleasă dintre femei și-l va naște pe Fiul Lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

În societatea tradiţională, Sfinții Mihail si Gavriil erau cinstiţi pentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora".

În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepseşte păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărţile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseşte nedreptatea. Din acest motiv, Arhanghelul Mihail se arată a fi un înger al dreptăţii divine.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei şi binecuvântarii. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu.

Evenimentul religios este marcat, încă de astăzi, la bisericile ortodoxe dâmbovițene care poartă acest hram. În zona Moreni, în localităţile I.L.Caragiale şi Iedera, au loc în această seară aseară, slujbe de vecernie şi maslu pentru bolnavi, pentru ca mâine să fie organizate mese festive cu toţi membrii comunităţilor.

Legat de Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil există şi numeroase tradiţii şi obiceiuri, dintre care una dintre cele mai importante este despre vreme. În această perioadă, se spune că este…Vara Arhangelilor.

Prima mare sarbatoare a lunii lui Brumar este pe data de 8, când creştinii ortodocşi îi prăznuiesc pe sfinţii Mihail şi Gavriil. Ziua de 8 noiembrie mai este numită ”Vara Arhanghelilor” care ţine doar o zi. Se spune că, pe lângă ”Vara Arhanghelilor” mai sunt înca 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie si 25 decembrie, denumite ”vara iernii”.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui si Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, când aceştia le fură, fiind vorba, de fapt, de fenomenul eclipselor. De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, care vrea sa dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată.

De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, aceia care nu respectă aceste reguli fiind sortiţi să aibă parte de mare chin înaintea morţii.

În ceea ce-l priveşte pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, că poarta cheile Raiului, este un vrednic luptator împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, Arhanghelul Mihai îi ajută.

Totodată, Sfântul Gavriil este cel care aduce veşti bune. Dacă vreţi să aveţi parte de acestea, tot tradiţia populară spune că, este bine să aşezaţi, în această noapte, pâine şi sare pe pervazul ferestrei pentru ca îngerii să se simtă bineveniţi în căminul vostru.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE