Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată mâine! În Dâmbovița, evenimentul marcat prin campanii de informare!
17.11.2017, 12:44 pm

Mâine se celebrează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Campania este desfăşurată sub sloganul:
“Utilizați prudent antibioticele, în interesul dumneavoastră și al sănătatii publice”.

Scopul ZEIA 2017 este sporirea conştientizării specialiştilor privind amplificarea RAM în urma abuzului în prescrierea şi consumul de antibiotice. Aşa cum se prezintă astăzi, RAM creează perspectiva sumbră a unei lumi în care viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol de infecţii, altădată banale, cu bacterii ce nu vor mai putea fi anihilate de antibioticele disponibile.

În acelaşi timp, ZEIA 2017 se focalizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea informării privind indicaţiile antibioticelor şi evitarea recurgerii necontrolate la acestea.

Ȋn Europa, în anul 2015, consumul mediu de antibiotice a fost în creștere, dinamică semnificativ crescătoare pentru 2012-2015, dar în creștere nesemnificativă față de 2014. 

25 000 decese sunt provocate anual de infecțiile cauzate de rezistența la antimicrobiene, iar 1,5 mld. € reprezintă extra-costurile de asistență medicală și pierderile economice generate de incapacitatea de muncă cauzată de RAM.

Ȋn România, consumul total de antibiotice (AB) a rămas foarte ridicat în intervalul 2012-2015.

În 2015, s-a înregistrat o creștere semnificativă cu 6,5% față de anul 2014.

Principalele grupe de antibiotice utilizate au fost: peste 54% penicilinele, peste 15% cefalosporinele, peste 10% chinolonele, demonstrând prescrierea excesivă de AB cu spectrul larg.

Astfel, specialiștii vă recomandă:
* Folosiţi antibiotice numai când sunt prescrise de medic;
* Urmaţi tratamentul pe întreaga durată prescrisă, chiar dacă vă simţiţi mai bine după primele doze;
* Nu folosiţi antibioticele rămase de la tratamente anterioare;
* Nu împărţiţi antibioticele cu alte persoane;
* Preveniţi infecţiile prin spălarea regulată pe mâini, evitaţi contactul apropiat cu pacienţii cu boli infecţioase şi ţineţi la zi calendarul vaccinărilor familiei.

Celebrarea ZEIA 2017 în judeţul Dâmbovița a fost programată în perioada 13 – 18 Noiembrie 2017 şi include activităţi precum:

- afişarea materialelor informative în spaţiile de aşteptare din cadrul spitalului judeţean/orăşenesc din judeţ şi la cabinetele medicilor de familie;

- informarea farmaciştilor privind eliberarea antibioticelor în România;

- instruirea asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari din judeţ, după cum se arată într-un comunicat de presă trimis la redacție de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE