Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine este Sfântul Andrei, Ocrotitorul României!
29.11.2017, 6:42 pm

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc mâine pe Sfântul Andrei. Evenimentul are o semnificaţie deosebită pentru români, datorită faptului că Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, fiind apostolul care i-a botezat pe primii creştini de pe teritoriul ţării noastre, în urmă cu aproximativ  2.000 de ani.  

Sfântul Andrei a trăit într-o peşteră, aflată pe teritoriul ţării noastre, în zona judeţului Constanţa. Mai târziu, aici a fost ridicată o mânăstire de o frumuseţe rară, care există şi în zilele noastre.

În aceste zile, numeroşi pelerini vin la biserica din peşteră pentru a-I atinge moaştele.

De altfel, în acest loc, se află primul altar creştin ortodox de pe teritoriul ţării noastre. Aici s-a închinat în urmă cu aproximativ două mii de ani însuşi Sfântul Andrei.

Sfântul Andrei este primul dintre cei 12 apostoli ai Lui Iisus Hristos, care a răspândit învăţătura creştin-ortodoxă pe teritoriul ţării noastre.

Legat de sărbătoarea Sfântului Andrei, există şi numeroase obiceiuri populare, între care aşezarea unor căpăţâni de usturoi la uşile şi ferestrele caselor, pentru alungarea duhurilor rele, dar şi aşezarea la încolţit a grâului, pentru fiecare membru al familiei.

De Sfântul Andrei, există tradiţia populară potrivit căreia se aşează la încolţit, grâu, pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun, cu bani şi sănătate.

De asemenea, de Sfântul Andrei, mai este şi un obicei legat de vreme. Astfel, se spune că, dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă, iar dacă este ger, vom avea o iarnă grea.

O tradiţie importantă este şi aceea de a unge uşile şi ferestrele caselor pentru alungarea duhurilor rele şi a strigoilor.

De altfel, Sfântul Andrei este cel care alungă blestemele şi dezleagă farmecele, fiind un apărător de spiritele malefice, potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe.

 

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE