Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc mâine pe Sfântul Nicolae! Zilele acestea se consumă pește!
05.12.2017, 6:21 pm

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, este prăznuit la 6 decembrie.

Potrivit tradiţiei creştine, Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată din Asia.

De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a învinge“), şi laos, „popor“, putându-se tălmăci prin „obşteasca biruinţă“.

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi. Crescut în spiritul poveţei creştine "să împarţi averea săracilor", Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.

Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în intreaga lume. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o mânăstire, ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Despre Sfântul Nicolae, tradiţia creştină mai spune că, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă şi îngrijorat fiind de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.

Tradiţia populară mai spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, de Crăciun, înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE