Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Credincioșii o sărbătoresc joi pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș! Nu se spală rufe și este dezlegare la pește!
05.12.2017, 6:27 pm

Evenimente importante pentru creștinii ortodocși, dar și numeroase dezlegări la pește. Astfel, de la Sfântul Andrei și până joi, de Sfânta Filofteia, credincioșii, aflați în Postul Crăciunului au dezlegare la pește!

Creștinii ortodocși o sărbătoresc joi pe Mucenița Filofteia de la Curtea de Argeș, sfânta îmbrăcată în costum tradițional popular din zona balcanică. În cintea sărbătorii marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, pentru credincioșii aflați în Postul Crăciunului este din nou dezlegare la pește!

Muceniţa Filofteia a primit cununa muceniciei la vârsta de 12 ani.

Pelerinii din întreaga ţară vin să se roage la moaştele Sfintei, adăpostite în biserica Mânăstirii Curtea de Argeş, pentru tămăduiri de tot felul de boli.

Totodată, în zilele de secetă, moaştele Mucenicei sunt purtate în procesiune pentru a aduce ploaia.

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de oraşul Târnovo din Bulgaria de astăzi, într-o familie de ţărani religioşi şi săraci. După moartea prematură, prin voinţa Muceniţei, cinstitele moaşte au fost aduse în Ţara Românească şi aşezate în Biserica  domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeş, pe atunci Catedrală Mitropolitană, ctitoria domnitorilor Basarab I întemeietorul şi a fiului său Nicolae Alexandru.    

Numele sfintei înseamnă iubitoare de Dumnezeu.

Mama tinerei Filofteia s-a ocupat de educaţia unicei sale fiice, pe care a crescut-o în spiritul evlaviei şi al dreptei credinţe. Copila a fost învăţată de mama ei să postească, să meargă la biserică,  să asiste la slujbele religioase din localitatea natală şi să fie milostivă cu oamenii sărmani.

Din păcate, mama Muceniţei a murit când fiica ei avea o vârstă fragedă. După ce a rămas văduv, tatăl Muceniţei s-a hotărât să se recăsătorească. La scurt timp, Filofteia a constatat că mama vitregă n-o iubea, că era aspră cu ea : o bătea şi o certa, pârând-o tatălui ei de câte ori avea ocazia.

Cu toate acestea, Filofteia continua să-i ajute pe săraci, dăruidu-le acestora o parte din hainele ei şi din mâncarea pe care trebuia s-o ducă tatălui ei, care muncea la câmp. Adesea, tatăl fetei se plângea soţiei că nu-i ajunge mâncarea pe care i-o aduce fiica lui la câmp. În schimb, noua lui soţie se dezvinovăţea, spunându-i că-i trimite multă mâncare, cât să-i ajungă toată ziua. În cele din urmă, tatăl Muceniţei a aflat că fiica lui împărţea săracilor o parte din mâncarea care i se cuvenea. Într-o zi, a vrut să se convingă de acest lucru şi a urmărit-o. În clipa când a văzut că Filofteia împărţea săracilor o parte din mâncarea care i se cuvenea, în culmea supărării, tatăl Sfintei  a vrut s-o bată şi s-o tragă de păr, ca de obicei. În acele momente de supărare, orbit de mânie, el a aruncat toporul pe care-l purta cu sine la câmp spre Filofteia, rănind-o grav în picior.

Din această cauză, fiica lui, în vârstă de 12 ani, a murit pe loc. Documentele vremii spun că locul acela a fost învăluit de o lumină puternică. După ce furia lui s-a mai domolit, tatăl Sfintei Filofteia a vrut să-i ridice trupul, dar n-a putut nici să se apropie de corpul ei, şi nici să-l ridice.

Înspăimântat, ucigaşul a alergat în cetate şi a mărturisit  arhiepiscopului şi conducătorilor cetății ce nenorocire s-a întâmplat şi că trupul fetei este învăluit de o strălucire cerească. Aflând cumplita veste, ahiepiscopul, însoţit de mai-marii cetăţii şi de multă lume au pornit spre locul dramei cu multe lumânări aprinse, cu tămâie, rostind rugăciuni. Când au văzut că trupul copilei este învăluit de acea lumină dumnezeiască, cu toţii s-au minunat şi l-au lăudat pe Dumnezeu.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE