Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Regele Mihai a încetat din viață
05.12.2017, 6:29 pm

Regele Mihai a încetat din viață, azi, la ora 13, ora României, la reședința privată din Elveția, a anunțat Casa Regală. La căpătâiul regelui, a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria. Principesa Margareta va face azi, la ora 19, o declarație către țară. Programul funeraliilor va fi anunțat mâine. Trupul neînsufleție al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleș, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va fi oficiată la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Regală și Patriarhală.

Începând de mâine, vor fi deschise cărți de condoleanțe la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta și vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile. Toți cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de mâine la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

Regele Mihai împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

Casa Regală a anunțat în 6 noiembrie că starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și că acesta prezntă o slăbiciune accentuată, cu o scădere a rezistenței. Un alt comunicat, din 8 noiembrie, preciza că sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril îl găsește pe Majestatea Sa în stare de suferință și că nu va exista niciun eveniment organizat la reședința acestuia. De asemenea, consemna că regele Mihai a fost împărtășit de un trimis al Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

Ulterior, șeful Casei Regale, Andrew Popper, a declarat la TVR că starea Regelui Mihai este foarte precară, dar, pentru moment,  s-a stabilizat, iar medicii își concentrează eforturile pentru a-l menține fără dureri. El a precizat că regele are momente în care este conștient și momente în care este mai puțin conștient.

Principesa Margareta a anunțat vineri anularea călătoriei cu Trenul Regal de 1 decembrie, din cauza stării de sănătate a Regelui Mihai.

Regele Mihai este singurul șef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care a trăit până în mileniul III și printre puținii monarhi care au fost înlăturați de la domnie de propriii părinți. De numele său sunt legate decizii controversate, precum lovitura de stat de la 23 august 1944 și abdicarea din 30 decembrie 1947. El este ultimul monarh dn țările Europei de Est.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE