Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine este Boboteaza!
05.01.2018, 12:14 pm

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, mâine, Botezul Domnului sau, după cum se spune popular, Boboteaza. Această zi marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă un moment de început, când se sfinţesc apele şi se purifică mediul înconjurător.

Credincioşii merg mâine la biserici pentru a lua Agheasma Mare, care are rolul de a-i apăra de boli si necazuri.

Boboteaza  sau epifania este sărbătorită, întotdeauna, pe 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică.

Boboteaza încheie seria celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi.

Catolicii marchează, azi, în primul rând, vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri.

Ortodocșii marchează, azi, botezul lui Iisus în râul Iordan, văzut ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului). Astfel, Iisus Hristos este botezat de Sfântul Prooroc Ioan, de aceea, el este considerat şi cel mai important dintre sfinţi. Din acest motiv, în iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat de-a dreapta Tatălui.

De Bobotează, există şi numeroase tradiţii. Astăzi se sfinţesc apele şi se face Aghiasma Mare. Tot azi, se aruncă în ape, cruci, pentru a se cunoaşte care sunt cei mai curajoşi şi puternici oameni, din comunitate. De asemenea, fetele îşi cunosc alesul, dacă îşi aşează busuioc sub pernă.

Ca şi în Ajun, de Boboteaza nu se spală rufe, pentru a nu fi ,,spurcate” apele. Nici de Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, mai ales că, anul acesta, pică duminica, nu este recomandat să se spele rufe, mai ales că, evenimentele religioase sunt marcate cu cruce roşie în calendar, comparativ cu Ajunul Bobotezei.

Dupa Sfântul Ioan, se pot spăla rufe, iar Biserica Ortodoxa contrazice obiceiurile populare, potrivit cărora nu se mai spăla timp de opt de zile de la Bobotează.

Apa sfinţită, luată acum, are puteri miraculoase, iar ea nu se strică niciodată, potrivit tradiţiei creştine.

La Bobotează se sfinţesc toate apele, prin intermediul unei slujbe speciale oficiate de către preoţi. Aghiasma Mare este un ,,medicament” puternic, spun teologii. Aceasta se poate bea, înainte de a mânca sau chiar a bea apă.

Aghiasma Mare nu se consumă decât opt zile după Bobotează, spre deosebire de Aghiasma Mică, de la Izvorul Tamaduirii, care poate fi consumată în fiecare dimineaţă, mai arată reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române.

 

În localităţile aflate în apropierea unor ape curgătoare şi, în special, în mediul rural, unde tradiţiile sunt mai bine păstrate, preotul se duce la o apă, unde va arunca o cruce. Numeroşi bărbaţi din comunitate se aruncă în apă, ca să o aducă înapoi.

 

Potrivit tradiţiei creştine, acela care va aduce crucea din apă, va avea noroc tot anul.

 

De Bobotează, mai există şi obiceiul ca fetele să-şi lege pe degetul inelar un fir rosu de mătase şi o bucăţică de busuioc. De asemenea, un fir de busuioc se aşează sub pernă, pentru ca să fie visat, alesul.

 

Un alt obicei popular, mai spune că, fetele care cad pe gheaţă, azi, de Bobotează, pot fi sigure că se vor mărita în acest an!

Acestea sunt obiceiuri populare, care nu au niciun temei creştin-ortodox, precizează teologii.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE