Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Patriotismul - cea mai importantă lecție, reamintește, de Ziua Unirii, inspectorul general adjunct al IȘJ Dâmbovița, profesor de istorie, Gabriela Istrate!
24.01.2018, 5:21 pm

Ziua Unirii este marcată, în această perioadă, la Târgoviște. prin numeroase manifestări educative.

Evenimentele au debutat la Școala Gimnazială ,,Vasile Cârlova", culminând cu înregistrarea unui adevărat record, respectiv, purtarea unui Tricolor de 100 de metri din centrul orașului până la Turnul Chindiei.

Acțiunile au continuat la Bibliteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu" Dâmbovița cu un concurs pe teme istorice la care s-au întrecut liceele dâmbovițene.


,,Un alt proiect interesant, prilejuit de sărbătorirea Marii Uniri, este și cel organizat la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița. În cadrul acestuia, elevii au devenit jurnaliști ai unui trecut glorios și s-au documentat care sunt dâmbovițenii implicați în înfăptuirea Marii Uniri. Elevii s-au documentat și au descoperit 27 de dâmbovițeni, implicați activ în înfăptuirea Unirii de la 1859, după cum a declarat pentru RADIO MINISAT, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, profesor de istorie, Gabriela Istrate.
  
Inspectorul general adjunct al IȘJ Dâmbovița mai notează : ,,Care este perspectiva celor 159 de ani scurși de la Unirea Principatelor Române? Imaginea unei elite politice înzestrate cu o remarcabilă abilitate și un dezvoltat sentiment patriotic, prin care s-a reușit punerea Marilor Puteri ”în fața faptului împlinit”, alegându-l Alexandru Ioan Cuza atât la Iași, cât și la București.

De asemenea, imaginea unei excepționale abnegații a națiunii române față de cauza unirii. Presiunea populară de la București, din istoricele zile de 22-24 ianuarie 1859, plebiscita o mare aspirație și-i dădea trăinicia eternității.

În anul Centenarului și al celebrării unirii, privirea ne este îndreptată mai mult spre viitor, decât spre trecut. Este concluzia acestei zile în care au fost organizate două concursuri de istorie, dedicate unirii Principatelor Române. Prin prisma istoriei, pregătim copiii să-și respecte identitatea națională, să-și prețuiască eroii neamului și să fie demni, să privească cu încredere spre ziua de mâine. 

Pentru că sunt om de catedră, vreau să mai remarc faptul că, dincolo de aceste manifestări, lecția pe care trebuie să o predăm tinerei de generații este aceea a iubirii de țară, un sentiment care nu trebuie să se piardă. Cred cu tărie că, prin manifestările educative, concursuri școlare sau festivități, s-a lucrat pentru sădirea unor sentimente puternice de patriotism. De asemenea, sunr mândră de rezultatele elevilor care au participat, zilele acestea, la concursurile școlare pe teme istorice. Unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen a fost găzduit de Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu" Dâmbovița, o instituție importantă de cultură în spațiul dâmbovițean, un partener de nădejde al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița. Este vorba de concursul judeţean anual dedicat elevilor de liceu „24 ianuarie 1859 în conştiinţa românilor”. Manifestarea este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte. Felicitări elevilor pentru modul în care s-au prezentat, pentru cunoștiințele dovedite, felicitări profesorilor care i-au pregătit, felicitări organizatorilor!", a mai precizat inspectorul general adjunct al IȘJ Dâmbovița, profesor Gabriela Istrate.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE